• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo ponovljeno suđenje za otmicu Miškovića

Počelo je ponovljeno suđenje članovima zemunskog klana optuženim za otmicu predsednika Delte Miroslava Miškovića i još dve otmice i iznudu.

 Počelo ponovljeno suđenje za otmicu Miškovića Izvor: MONDO

Pred sudskim većem Četvrtog opštinskog suda u Beogradu u ponedeljak optuženi Aleksandar Simović odbacio je navode optužnice, koja ga tereti za otmicu Miškovića, rekavši da sa tim nema nikakve veze, a da su otmicu organizovali tadašnje vođe grupe Dušan Spasojević i Ljubiša Buha Čume.

Simović je rekao da je čuo kako je Spasojević rekao Buhi da nije trebalo oteti Miškovića, jer je veoma uticajan i moćan, a da mu je Buha na to odgovorio da je od Miškovića trebalo uzeti 50 miliona tadašnjih nemačkih maraka, a ne sedam miliona, koliko je predsednik Delte platio za oslobađanje.

Optuženi je ponovio svoje navode sa suđenja zemunskom klanu da je video kada je Spasojević krajem 2001. godine u zdanju u Šilerovoj ulici u Beogradu dao tadašnjem šefu poslaničke grupe DOS-a Čedomiru Jovanoviću milion i po maraka od otmice Miškovića, pošto su se prethodno izljubili.

Optuženi je zatražio da Mišković dođe na suđenje i da ga prepozna.

Simović, koji je bio jedini od optuženih za otmicu Miškovića koji su sedeli na optuženičkoj klupi, upitao je sud zašto se Miladin Suvajdžić u predmetu pojavljuje kao svedok, ako je priznao delo, na šta mu je Milenković odgovorio da on "ne tuži, nego sudi".

Suvajdžić je dobio status svedoka saradnika na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i na suđenju zemunskom klanu, na kojima je Simović prvostepeno osuđen na 35 godina zatvora.

Za otmicu Miškovića optuženi su i Simovićev brat Miloš Simović i Vladimir Milisavljević, koji su u bekstvu, a otmicu su, prema optužnici, planirali šefovi klana Spasojević i Mile Luković, koji su stradali 27. marta 2003. godine, tokom policijske akcije "Sablja".

Mišković je otet 9. aprila 2001. godine u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu, a pušten je pošto je otmičarima platio sedam miliona maraka.

Optužnica članove zemunskog klana tereti i za otmice Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića za čije su oslobađanje uzeli ukupno 5,5 miliona maraka, kao i za iznudu 14.000 maraka od Saše Pešića.

Suđenje je obeležila polemika sudije Milenkovića sa optuženima i njihovim braniocima.

Simović je svoju odbranu počeo rečima "iz Francuske sam deportovan...", što je Milenković prekinuo rečima: "To mene ne zanima".

Branilac Simovića Želimir Čabrilo rekao je da sud krši zakon jer ne dozvoljava optuženom da iznese odbranu u neometanom izlaganju, a Milenković je uzvratio da ga "ne zanima Simovićeva biografija" i odbio prigovor kao neosnovan.

Simović je rekao i da nema ništa sa otmicom Aleksića, za koju je optužio Dejana Milenkovića Bagzija, niti sa otmicom Vukovića.

Optuženi Dušan Krsmanović odbacio je navode optužnice, koja ga tereti za iznudu novca od Pešića i nazvao glupostima navode oštećenog da je tučen u Buhinom tržnom centru Kotobanja u Surčinu.

Nikola Bajić, koji je takođe optužen za iznudu od Pešića, odbacio je optužnicu, rekavši da je oštećenog, koji je građevinski preduzimač, "ošamario samo jednom u životu", ali ne u Kotobanji, nego zbog propusta u gradnji Bajićeve kuće u Zemunu.

Odbranu na današnjem suđenju nije izneo optuženi Nenad Opačić, optužen za otmicu Vukovića, koji je više puta tražio izuzeće Milenkovića jer mu, kako je rekao, uskraćuje pravo na odbranu i zbog pristrasnosti, a sud je te zahteve odbacio.

Suđenje je održano u Palati pravde, jer zgrada Četvrtog opštinskog suda nije dovoljno bezbedna.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februar.

Okružni sud ukinuo je prethodnu provostepenu presudu, izrečenu tokom "Sablje" i vratio predmet Četvrtom opštinskom sudu na ponovno suđenje.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE