• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Beograd neće preduzimati nasilne akcije

Ministar za Kosovo izjavio da Srbija neće preduzimati nasilne akcije ako Kosovo proglasi nezavisnost.

 Samardžić: Beograd neće preduzimati nasilne akcije Izvor: MONDO

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija neće preduzimati nikakve nasilne akcije prema Kosovu ako ta srpska pokrajina proglasi nezavisnost.

"Predlog Srbije je miroljubiv. Srbija neće preduzimati nikakve nasilne akcije prema Kosovu ako ono proglasi nezavisnost. Važno je da kosovski Srbi u tom trenutku ostanu deo režima Srbije, za šta ćemo se mi pobrinuti. Bitno je da kosovski Albanci ne primenjuje nikakvo nasilje prema Srbiji i prema Srbima. Mi prosto želimo da takav način rešavanja naših sukoba ostane u prošlosti", rekao je Samardžić u intervju TV stanici "Top čenel" iz Tirane.

Samardžić je naglasio i da je Vlada Srbije čvrsto protiv podele Kosova i Metohije, i da to nije bila strategija srpskog pregovaračkog tima. Dodao je da Srbija neće podržati podelu kao trajno rešenje ako do nje de fakto i dodje.

"Kao centralna država u regionu, Srbija je svesna osetljivosti granica i mogućnosti lančanih reakcija", naglasio je ministar za Kosovo i Metohiju.

Srbija želi da Kosovo zadrži u medjunarodno-pravnom smislu, dok se u ostalim aspektima života kosovskih Albanaca ne bi mešala, naveo je Samardžić i dodao da predlog Beograda nudi sve prednosti albanskom stanovništvu na Kosovu i stepen autonomije koji danas nema nijedna teritorija u svetu.

On smatra da je "neophodno dati šansu mirnom razvoju, kada prodje period eventualnog revanšizma na Kosmetu". "Nakon što Albanci budu zaista upravljali svim aspektima svakodnevnog života na Kosmetu i budu dokazali da su sposobni da budu stvarno odgovorni za svoju upravu, onda se može razgovarati o konačnom rešenju statusa", rekao je Samardžić.

Na pitanje novinara "Top čenela" o mogućnosti sprovodjenja referenduma za nezavisnost Kosova, Samardžić je odgovorio da "referendum nije način, jer je uvek pitanje jedinice na kojoj bi se on organizovao". "Zašto on onda ne bi bio i u Srbiji? Bolji način je politički dogovor", poručio je Samardžić.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE