• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU nudi prelazni sporazum, potpisivanje 7. februara

Evropska unija ponudila Srbiji prelazni sporazum, koji uključuje ukidanje viza, a koji bi bio potpisan 7. februara.

 EU nudi prelazni sporazum, potpisivanje 7. februara Izvor: MONDO

Evropska unija ponudila je Srbiji politički sporazum o jačanju sveukupne saradnje u trgovini, ekonomiji, obrazovanju i potpunom ukidanju viza za srpske gradjanje i taj sporazum bi trebalo da bude potpisan 7. februara u Briselu.

Biće formirana i radna grupa koja će pomoći da se sprovede taj sporazum, saopštio je predsedavajući Saveta ministara EU, šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel posle sastanka u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da je to veoma snažna poruka da su Srbija i srpski narod važan deo Evrope, i da je Srbija važan deo za EU i ključna zemlja na Zapadnom Baklkanu. "Mi Srbiji i srpskom natrodu nudimo jasnu perspektivu uključivanja u redove EU', istakao je Solana.

Portugalski ministar inostranih poslova Luiš Amado izjavio je da je to snažna poruka srpskom narodu uoči drugog kruga predsedničkih izbora na kojima su podeljeni stavovi izmedju onih koji su protiv uključivanje Srbije u Evropu i onih koji s pravom ubedjeni da je Srbija sastavni deo evropske porodice naroda.

Austrijska ministarka inostranih poslova Ursula Plasnik izjavila je, međutim, da još nema pomaka kada je reč o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. I dalje postoje različiti stavovi o vremenu od kada mora postojati puna saradnja s Haškim tribunalom. Iz ugla Austrije potpisivanje Sporazuma je sada svrsishodno, navela je Plasnikova u saopštenju izdatom u Beču.

"Mi smo se uvek zalagali da se prema Srbiji, po pitanju saradnje s Haškim tribunalom, ne primenjuju drugi aršini od onih koji su primenjivani u slučaju Hrvatske. Individualizacija krivice, a ne kolektivno kažnjavanje je naš lajt-motiv za pomirenje na Balkanu", podvukla je šefica austrijske diplomatije.

"Korak od viznih olakšica ka liberalizaciji viznog režima je važan signal, kako bi se perpsketiva članstva u EU učinila opipljivom za Srbe. Podrazumeva se da to zahteva i dalekosežne reforme u oblasti bezbednosti u Srbiji", kazala je ona.

Šefica austrijske diplomatije je ocenila da je sada posebno važan jasan signal evropskog ohrabrenja Beogradu, pošto se "nalazimo usred složenog i škakljivog medjunarodnog procesa". "Evropka unija, kao najznačajnija snaga, mora da svoj stav jasno stavi do znanja", podvukla je ona u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Austrije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE