• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Pitanje nezavisnog Kosova pred sudom u Hagu

Srbija će u septembru predložiti rezoluciju kojom će se od Međunarodnog suda pravde tražiti stav o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

 Jeremić: Pitanje nezavisnog Kosova pred sudom u Hagu  Izvor: MONDO

Srbija će nastaviti da u potpunosti koristi svoj diplomatski, politički i pravni arsenal kada je reč o Kosovu i planira da u septembru Generalnoj skupštini UN predloži rezoluciju kojom će se od Međunarodnog suda pravde tražiti savetodavno mišljenje u pogledu legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u govoru na zasedanju Organizacije američkih država (OAD) u Bogoti.

On je pozvao članice OAD da ostanu uzdržane kada je reč o statusu Kosova, dok Međunarodni sud pravde bude raspravljao o tom ključnom pitanju.

"Tražim vašu podršku za ovu rezoluciju", rekao je ministar Jeremić.

"Svesni smo da vam je savetovano da priznate Kosovo - i u ime Republike Srbije, želim da duboko zahvalim velikoj većini vas zbog principijelnog stava da to ne učinite", rekao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije pozvao je članice OAD da ostanu uzdržane jer je "to jedini način da se izbegne nanošenje dodatne štete legitimitetu međunarodnog sistema i univerzalnosti vrednosti koje su nam zajedničke".

"I to je jedini način da se ponovo stvori prilika (...) za dogovoreno, kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova, prihvatljivo za sve učesnike", rekao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je takvo rešenje "ključ za obezbeđivanje pune integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", što je cilj koji dele svi u regionu.

Od 35 zemalja članica OAD samo su SAD, Kanada, Peru i Kostarika priznali nezakonite akte, 17. februara, privremenih albanskih institucija samouprave u južnoj srpskoj pokrajini.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE