• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utrostručen budžet za putovanja predsjednika Srpske: 408 hiljada KM za hotele i restorane

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, očito ima namjeru mnogo više vremena provesti na putu, nego u Banjaluci, pa je tako njegova služba u samo šest mjeseci utrostručila planirane troškove za hotele i restorane u zemlji i inostranstvu.

 2.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Naime, početkom godine služba Predsjednika Republike raspisala je dva javna tendera koja se tiču usluge hotela i restorana, kao i reprezentacije u zemlji i inostranstvu, te su za te namjene bili predvidjeli ukupno 163.000 KM bez PDV.

Međutim, nedavno su poslali ispravku obavještenja za oba javna tendera iz čega je vidljivo da su troškove za navedene usluge “digli” na 408.000 KM, što je skoro tri puta više.

Prvi tender se odnosi na usluge hotela, restorana i trgovine na malo, odnosno usluge reprezentacije u zemlji i inostranstvu.

Za ove namjene služba Predsjednika Srpske planirala je da potroši 85.000 KM bez PDV, i to za godinu dana. U tenderu se traži ponuda više ponuđača.

U ispravci obavještenja, koja je u međuvremenu poslana iz službe Predsjednika Republike, ta stavka je utrostučena, i iznosi 220.000 KM.

Drugi tender odnosi se na usluge hotelskog smještaja u zemlji i inostranstvu, a za te namjene iz budžeta je prvobitno planirano da se izdvojeno 77.000 KM bez PDV, takođe za godinu dana. I za ovaj tender se traže ponude više ponuđača u zemlji i inostranstvu.

Međutim, kako se može vidjeti na Portalu javnih nabavki, u ispravci obavještenja navodi se da će za te namjene biti utrošeno 188.000 KM.

Najmoćniji budžet

S obzirom na to da je tek juni, nije isključeno da do kraja godine troškovi dodatno porastu posebno ako se uzme u obzir da budžet predsjednika Republike Srpske za 2024. godinu iznosi 56.488.200 KM i da novca ne manjka, piše srpskainfo.

Zanimljvo je da u obrazloženju budžeta predsjednika Srpske za ovu godinu, između ostalog, stoji da je za putovanja i smještaj predviđeno da se potroši 280.000 KM.

Služba predsjednika Republike Srpske raspisala je i javni poziv za nabavku pogonskog goriva za službena vozila. Rok za prijem ponuda je 11. juli, a ugovor će biti potpisan na jednu godinu. Za ove namjene namjerava se potrošiti 212.500 KM bez PDV.

Međutim, već sad je vidljivo da će ta suma biti 2 ili 3 puta veća.

Kako su mediji već ranije objavili prema novcu koji ima na raspolaganju, Milorad Dodik je najmoćniji predsjednik u regionu.

Tako, na primjer, Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim budžetom.

Još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Hrvatske, za razliku od Dodika, raspolaže sa 10,6 miliona maraka, a manje od Dodika na raspolaganju ima i predsjednica Slovenije, najrazvijenije zemlje bivše zajedničke države.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ZOLE

Hmm. Ja nisam dosao na pismenu iz Srpskog jezika da pazim na gramatiku. Ovo su komentari i kome se svidjaju ok, a kome ne i to je ok.

ZOLE

Neka covjek putuje. Ne mogu se sklapati medjunarodni dogovori iz kancelarije. Nek i uzme sebi 2/3 ako ce od tih putovanja biti koristi za nasu zemlju. Svi oni kradu samo je pitanje ko od njih ista radi za ovu zemlju. A precednik ako nista drugo bar cuva nase vitalne interese i bolje da krade od nas nego da je na platnom spisku SAD ili Britanaca kao sto je opozicija sva.

Hmm

@ZOLE Precednice, precednice, kad ces gramatici da se naucis?

MONDO REPORTAŽE