• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS predlaže da IRB počne primati depozite i obavljati unutrašnji platni promet

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske je na današnjoj posebnoj sjednici utvrdila tri prijedloga zakona kojima će se omogićiti Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske da prima depozite i obavlja unutrašnji platni promet.

 5.jpg Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 9. posebnoj sjednici, u Banjaluci, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, po hitnom postupku. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi usklađivanja sa Zakonom o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

"Zakonom se predlaže, da pored poslovnih komercijalnih banaka, i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) može obavljati poslove primanja novčanih depozita ili drugih povratnih sredstava, i to u skladu sa ovlašćenjem za obavljanje tih poslova utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost. Imajući u vidu da su se uslovi na finansijskom tržištu značajno izmijenili od osnivanja IRBRS, bilo je neophodno izvršiti strateško prilagođavanje poslovanja IRBRS razvojnim ciljevima Republike Srpske, a koja pitanja su bila razmatrana u okviru Projekta Svjetske banke - Jačanje bankarskog sektora, koji je realizovan u periodu od 2018. do 2021. godine", saopšteno je iz Vlada RS.

Vlada Republike Srpske takođe je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, po hitnom postupku, kojim su proširene djelatnosti Inesticiono-razvojne banke Republike Srpske, tako da pored već propisanih djelatnosti, Banka može obavljati i djelatnosti primanja novčanih depozita i obavljanje platnog prometa.

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, po hitnom postupku, kojim je predviđeno da poslove platnog prometa može obavljati i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u skladu sa ovlašćenjem za pružanje tih usluga utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost.

Pretpostavka je da je ovo urađeno kako bi se na neki način zaobišle blokade računa od strane komercijalnih banaka u Republici Srpskoj, koje su uslijedile nakon prijetnji iz američke administracije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE