• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS nastavlja razgovore o vladi sa DSS - NS i SRS

Sednica Glavnog odbora SPS-a završena uz zaključak da se nastave pregovori o vladi s koalicijom DSS - NS i SRS.

 SPS nastavlja razgovore o vladi sa DSS - NS i SRS  Izvor: MONDO

Sednica Glavnog odbora SPS-a, na kojoj je utvrđena stranačka lista poslanika za republički parlament, završena je uz zaključak da se nastave pregovori o vladi s koalicijom DSS - NS i SRS.

"Zaključak sednice je da se nastave razgovori sa koalicijom Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i Srpskom radikalnom strankom", rekao je Dačić Tanjugu.

On je kazao je da na sednici nije razgovarano o mogućim budućim koalicijama za formiranje vlade.

"Ovo je bila važna sednica GO, ali ne znam šta ste vi očekivali. Na njoj se nije govorilo o budućim koalicijama, već smo članove GO informisali o toku razgovora i odredili listu poslanika", rekao je Dačić novinarima ispred sedišta te stranke posle dvoipočasovne sednice GO.

Prema njegovim rečima, razgovori će biti nastavljeni i unutar koalicije SPS-PUPS-JS radi utrđivanja jedinstvenog stava bez koga neće biti moguće formirati parlamentarnu većinu.

Dačić je rekao da se sada vode razgovori u okviru radnih grupa radi razjašnjavanja delova koalicionog sporazuma koji se odnose na socijalnu pravdu i položaj penzionera na čemu insistira PUPS-a i pitanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU na čemu insistira Jedinstvena Srbija.

On je kazao da će koalicija SPS-PUPS-JS narednih dana potvrditi svoj jedinstven stav o svim pitanjima važnim za pregovore.

"Ako nema jedinstvenog mišljenja onda je očigledno da se na toj strani ne može formirati parlamantarna većina", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ne postoje kontakti SPS sa Demokratskom strankom dok traju razgovari sa SRS i DSS i dodao: "Nismo mi politički trgovci pa da sad vidimo ko nam da više pa da se na osnovu toga opredeljujemo".

Lider SPS je rekao da ta stranka neće doneti bilo kakvu odluku pod bilo kakvim pritiscima, već će se isključivo rukovoditi time da li može i sa kim da realizuje svoju politiku.

Dačić je kazao da će "sigurno tri puta brže biti formirana nova vlada, nego prethodna".

"Mi smo pod ogromnim pritiskom javnosti zato što ovo nije odluka važna samo za SPS, već i za celu Srbiju. Mi smo svesni te odgovornosti", naveo je lider SPS-a.

Dačić je rekao da je već počelo stvaranje različitih koalicija na lokalnom nivou, ali i naveo da to pitanje treba da se dogovori posle postizanja koalicionog sporazuma o vladi.

Tema GO i predsedništva SPS, kako je naveo Dačić, bila je analiza izbornih rezultata, dosadašnji rezultati o pregovorima sa radikalima i narodnjačkom koalicijom i utvrđivanje liste poslanika SPS-a.

"Ukoliko SPS uđe u vladu, lista poslanika sigurno će biti promenjena, a ukoliko ne dođe do dogovora (o vladi) onda će biti izbora", naveo je Dačić.

Na spisku poslanika je najuže rukovodstvo SPS, rekao je Dačić i dodao su osim njega, na listi i Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović, Milisav Petronijević i Slavica Đukić-Dejanović.

"Lista je napravljena na osnovu izbornih rezultata i potrebe stranke da se u parlamentu nađu predstavnici najužeg rukovodstva", rekao je Dačić.

Dnevni listovi prethodno su spekulisali o tome da bi na sednici trebalo da se potegne pitanje mogućeg prelaska SPS u drugi tabor - ka formiranju vlade sa listom "Za evropsku Srbiju".

"Blic" je tako tvrdio da je većina članova Predsedništva stranke za formiranje vlade sa listom "Za evropsku Srbiju" koju predvodi predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić.

List je preneo da će "zbog velikih pritisaka kojima je izložen Ivica Dačić i članstvo stranke na lokalu glasanje o budućoj koaliciji biti tajno" i da će "naredne nedelje biti zvanično objavljen početak pregovora koalicije oko SPS-a i Tadićeve liste".

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je za "Novosti" da će u četvrtak sve biti poznato - to jest da će se tada znati da li će koalicija okupljena oko socijalista prekinuti pregovori sa radikalima i koalicijom DSS-NS i početi razgovore sa DS-om.

Sa druge strane, DSS čini sve da socijalistima i njihovim koalicionim partnerima udovolje pa su, kako piše "Press" spremni i da se odreknu mesta šefa BIA u korist socijalista. Narodnjaci su, međutim, postavili uslov da na to mesto dođe Žarko Obradović, koji je bio kandidat SPS-a za gradonačelnika Beograda. To kadriranje po tuđoj stranci je socijaliste razljutilo, pa je ova ponuda navodno odbačena.

Pozivajući se na svoje nezvanične izvore, list "Alo" navodi da će pregovori o formiranju vlade potrajati do krajnjeg roka, te da će konačan dogovor pasti tek 17. septembra i to između Dačića i Tadića. To će navodno biti manjinska vlada koju će podržati G17 Plus, LDP i manjine, dok će na gradskom nivou SPS ostati u koaliciji sa narodnjacima i radikalima.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE