• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amnesti: Na Kosovu se ne sudi za ratne zločine

Stotine slučajeva ratnih zločina je nerešeno sedam godina nakon što su UN preuzele kosovski pravosudni sistem, stoji u izveštaju AI.

 Amnesti: Na Kosovu se ne sudi za ratne zločine Izvor: MONDO

Organizacija Amnesti internešnel (Amnesty international) upozorila je da zločini počinjeni na Kosovu tokom 90-ih godina ne smeju ostati nekažnjeni i pozvala vlasti Kosova da objave šta je pravosuđe učinilo na kažnjavanju ratnih i etnički motivisanih zločina.

"Na stotine slučajeva ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti (uključujući i silovanja i otmice), kao i drugih međuetničkih zločina ostalo je nerešeno sedam godina nakon što su UN počele sa naporima da izgrade kosovski pravosudni sistem", ocenila je u saopštenju ta organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Na stotine predmeta zatvoreno je zbog dokaza koji nisu blagovremeno i efikasno prikupljeni", a rođaci otetih lica izvestili su da su ih često, bez rezultata, saslušavali međunarodni policajci i istražitelji neupućeni u predmete, ocenio je istražitelj AI na Kosovu Sian Džons.

U saopštenju izdatom povodom najnovijeg izveštaja AI, navodi se da su se aktivisti te organizacije na Kosovu u novembru i decembru uverili da sudski procesi i dalje kasne zbog manjka međunarodnih sudija i tužilaca, gomilanja optužnica i izostanka efikasne zaštite svedoka i podrške žrtvama.

Međunarodni izveštaj AI pod nazivom "Kosovo: izazov da se popravi neuspela pravosudna misija UN", analizira delovanje pravosuđa na Kosovu u svetlu međunarodnih zakonskih i pravosudnih standarda koji se odnose na fer suđenje i na pravo žrtve na pravdu i potpuno obeštećenje.

"Nažalost, rezultat Međunarodnog programa sudija i tužilaca tokom više od sedam godina nije uspeo da ispuni očekivanja. Lokalni tužioci i sudije još nisu pripremljeni za predmete koji se odnose na zločine podložne međunarodnom pravu", navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se da "pravne reforme ključne za ovakve predmete tek treba da postanu deo zakona", a da "nije postavljen nikakav rok za završetak obnove pravosudnog sistema, kako bi on mogao da funkcioniše bez prisustva međunarodne komponente".

Navodeći da je u izveštaju iznet niz sveobuhvatnih preporuka, AI upozorava da će bez što hitnije primene tih preporuka izgledi za trajan mir na Kosovu, u kojem će ljudska prava biti u potpunosti poštovana, biti ozbiljno ugrožen.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE