• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski MIP zabrinut zbog misije EU za Kosovo

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost "zakulisnim" pripremama za slanje misije EU na Kosovo.

 Ruski MIP zabrinut zbog misije EU za Kosovo Izvor: MONDO

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost "zakulisnim" pripremama zapadnih zemalja da se uz zaobilaženje Saveta bezbednosti UN na Kosovo pošalje misija EU, i pozvalo ih da se uzdrže od "destruktivnih poteza".

"U poslednje vreme procurele su u javnost informacije o zakulisnim aktivnostima zapadnih država, sve do direktnog pritiska na generalnog sekretara UN i na predsedništvo EU, kako bi se orgaznizovalo slanje misije EU na Kosovo, uz zaobilaženje Saveta bezbednosti UN i ojačala vojna komponenta mirovne operacije u pokrajini (Kfor)", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Dodaje se da se "aktivno obrađuju takozvani sumnjičavi u redovima EU u cilju brzog priznavanja Kosova u slučaju da jednostrano proglasi nezavisnost", a da komanda Kfora razrađuje planove za smirivanje srpskog stanovništva koje je protiv nezavisnosti te srspke pokrajine.

"Takva dejstva kod nas izazivaju ozbiljnu zabrinutost i zahtevaju adekvatnu reakciju", ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo napominje da su mandati međunarodnih snaga na Kosovu bili utvrđeni Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, da je civilna misija stvorena na osnovu predloga generalnog sekretara UN koji je odobrio Savet bezbednosti.

"Zato svaka izmena karaktera, sastava ili operativnog plana dejstava međunarodne civilne misije zahteva nove odluke Saveta bezbednosti, što će biti moguće samo uz saglasnost Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je ukazalo da razume napore EU da igra aktivniju ulogu u rešavanju kosovskog problema, ali je podsetilo da to može da čini samo uz poštovanje navedenih uslova.

Navodi se da bilo koji koraci na reformi međunarodnih snaga na Kosovu, uz zaobilaženje Saveta bezbednosti protivureče rezoluciji 1244 i opštepriznatim principa mirovnih operacija.

"Računamo da će generalni sekretar UN i naši partneri shvatiti pogubne posledice jednostranih scenarija i uzdržati se od koraka koji prete da postanu destruktivni presedan za sistem međunarodnih odnosa", dodaje se u saopštenju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE