• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekspert: Šešelj preuzeo ideologiju Velike Srbije od Đuijća

Na sudjenju Vojislavu Šešelju u Hagu ekspert optužbe ocenio je da je Šešelj koncept Velike Srbije preuzeo od Momčila Đujića.

 Ekspert: Šešelj preuzeo ideologiju Velike Srbije od Đuijća Izvor: MONDO

U nastavku suđenja Šešelju pred Haškim tribunalom, Iv Tomić je izjavio da su Šešelj i njegova partija ideologiju Velike Srbije preuzeli od Ravnogorskog pokreta iz Drugog svetskog rata, a neposredno od četničkog vojvode Momčila Đujića.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Francuski magistar slavistike, predavač na Sorboni i naučni istraživač o Balkanu, Tomić je, na poziv Tužilaštva, sačinio ekspertski izveštaj o istorijatu ideje Velike Srbije pod naslovom "Ideologija Velike Srbije u 19. i 20. veku".

Tomić je rekao da je politički program ravnogoraca i Đujića, koji je 1989. u SAD proglasio Šešelja za "četničkog vojvodu", predviđao stvaranje "unitarne srpske države u kojoj bi bili svi Srbi, zauzimanjem svih srpskih zemalja", uključujući delove teritorija Hrvatske i BiH.

Pozivajući se na tekstove ideologa ravnogorskog pokreta Stevana Moljevića iz 1941-42, Tomić je kazao da je njihov cilj bio "homogeni srpski entitet bez nacionalnih manjina" koji je trebalo uspostaviti razmenom stanovništva, ali i "čišćenjem" nesrba sa teritorija koje su smatrali srpskim.

Tokom Drugog svetskog rata, a naročito 1943. godine, četničke jedinice pod komandom Pavla Đurišića su u istočnoj Bosni i Sandžaku "masakrirale muslimansko civilno stanovništvo radi odmazde", ali i zbog "smanjivanja broja muslimana", posvedočio je Tomić.

On je naveo da je tada u istočnoj Bosni, Sandžaku i Crnoj Gori ubijeno oko 13.000 muslimana.

Vojvoda Momčilo Đujić je, prema njegovim rečima, smatran odgovornim za smrt 1.800 nesrba u dinarskom kraju i posle rata je proglašen za ratnog zločinca.

Vezu između ravnogoraca i Šešelja, Tomić je dokazivao citirajući Šešeljevo zalaganje za stvaranje Velike Srbije u kojoj bi bili "Crna Gora, BiH, Makedonija, Dubrovnik, Dalmacija, Lika, Kordun, Banija, istočna Slavonija i Baranja", sa granicom na liniji Karlobag - Ogulin
- Karlovac - Virovitica.

Svedok je napomenuo i da je Šešelj, početkom devedesetih, govorio da su srpske zemlje svuda gde su "srpske grobnice i jame", aludirajući na zločine počinjene nad Srbima u NDH tokom Drugog svetskog rata.

To je bio i glavni programski cilj Srpskog četničkog pokreta koji je Šešelj osnovao 1990, napomenuo je svedok.

Taj program predviđao je i proterivanje više od 300.000 Albanaca sa Kosova na koje su se navodno doselili iz Albanije posle rata, kazao je Tomić.

Dok su se Moljević i ravnogorski pokret zalagali za "Veliku Srbiju u Velikoj Jugoslaviji, uvećanoj delovima teritorija Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije i Italije", Šešelj je od osamdesetih godina do rata u bivšoj Jugoslaviji zagovarao tročlanu zajednicu Srbije, Hrvatske i Slovenije, uz utvrđivanje novih unutrašnjih granica, negirajući postojanje Makedonaca, Muslimana i Crnogoraca kao posebnih nacija, naveo je on.

Tužiteljka Kristina Dal u sredu će nastaviti glavno ispitivanje svedoka Tomića.

Šešelj je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za proterivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, 1991-93 godine.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE