• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verhagen: Izručenje ratnih zločinaca, pa EU

Šef diplomatije Holandije, koja je blokirala SSP Srbije, ponovio je da je uslov izručenje glavnih osumnjičenih Haškom tribunalu.

 Verhagen: Izručenje ratnih zločinaca, pa EU Izvor: MONDO

Srbija još uvek mora da preda glavne osumnjičene za ratne zločine Haškom tribunalu, pre nego što u pravom smislu reči bude dobrodošla u EU, izjavio je holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen.

"EU je jasno stavila do znanja Srbiji da ona ima evropsku budućnost", saopštio je Verhagen, dan pošto je EU otvorila mogućnost za čvršće veze sa Beogradom. On je, međutim, dodao da "biranje Evrope kao opcije, takođe, ne znači da oni ljudi koji su optuženi za najveći masakr na starom kontinentu od Drugog svetskog rata mogu biti zaštićeni".

Ugovor, koji su ministri spoljnih poslova odobrili juče u Briselu ima za cilj uspostavljanje regularnih političkih veza, trgovinsko otvaranje i uvođenje viznih olakšica za građane Srbije. "Nadam se da je to jasan signal, ne samo Srbiji kao državi, već i svim Srbima koji žele u EU, da 27 zemalja EU žele udruživanje sa Srbijom", rekao je britanski sekretar za spoljne poslove Dejvid Miliband, povodom jučerašnjeg sporazuma u Briselu.

Verhagen je ocenio da birači u Srbiji sada imaju jasan izbor na predsedničkim izborima. "EU i Holandija pružili su ruku Srbiji", rekao je Verhagen i dodao da je na srpskim biračima odluka da li će je u nedelju prihvatiti.

Holandija je blokirala potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, koji bi pripremio Srbiju za članstvo u EU, jer Beograd još nije Haškom tribunalu izručio četiri osumnjičena ratna zločinca, uključujući i generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta snaga bosanskih Srba, optuženog da je odgovoran za ubistvo oko 8.000 muslimana 1995. godine u Srebrenici.

Dok su Holandija i susedna Belgija blokirale sporazum, ostale zemlje EU su bile spremne da potpišu sporazum sa Srbijom, a agencije ocenjuju da je razlog da se ublaži negodovanje Srbije zbog podrške mnogih članica EU nezavisnosti Kosova.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE