• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Sad je na potezu EU

Božidar Đelić izjavio da je hapšenje Župljanina dokaz da Srbija sarađuje s Hagom i da bi EU trebalo da pokrene dalje procese integracije Srbije.

 Đelić: Sad je na potezu EU Izvor: MONDO

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u Briselu da je hapšenje Stojana Župljanina dokaz da Srbija čini sve što može da okonča saradnju s Haškim tribunalom i da očekuje da Savet ministara EU što pre odobri pokretanje primene Privremenog sporazuma sa Srbijom.

"Hapšenje Župljanina je jedan od dokaza da Srbija čini sve što je u njenoj moći da zaokruži saradnju s Haškim tribunalom, te očekujemo da Savet ministara EU što pre omogući pokretanje primene Privremenog sporazuma i da se pokrene mehanizam ratifikacije sporazuma", izjavio je Đelić nakon susreta s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

"Solana je poručio da EU očekuje formiranje proevropske vlade i da će ta vlada imati podršku Evrope, a moj stav je da ta podrška mora biti konkretizovana primenom Privremenog sporazuma i početkom ratifikacije SSP", naglasio je Đelić.

On je rekao da se, posle vesti o hapšenju Župljanina, drugi put u dva dana sastao i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

"Hapšenje je veoma pozitivno ocenjeno i zbog toga smo imali dodatan kontakt da bi videli kako možemo da iskoristimo ovaj novi dokaz saradnje da što pre odblokiramo primenu Privremenog sporazuma i da se Srbija što više približi dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine. Mi radimo na tome da naša poseta pomogne tome da možda već iduće nedelje dođe do dodatnog impulsa od strane EU", rekao je Đelić.

On je istakao da "haški uslov neće nestati dok se saradnja u potpunosti ne zaokruži".
"Najbolji način da sarađujemo je da se pronađu i izruče haški optuženici", rekao je Đelić.

Potpredsednik vlade Srbije je Solani preneo i stav Srbije o misiji Euleks, a to je da Beograd ne može da prihvati misiju koja nije statusno neutralna i naročito misiju koja nije dozvoljena rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Đelić se sastao i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, čiju je smenu zatražio pre dve nedelje nakon što je slovenački poslanik pozdravio isticanje zastave "nezavisnog Kosova" u Evropskom parlamentu.

"Ne možemo tolerisati da neko ko vrši nadzor progresa naše zemlje i priprema izveštaje Evropskog parlamenta tako otvoreno stane iza separatista i tako otvoreno radi na afirmaciji takozvanog nezavisnog Kosova", rekao je Đelić dodavši da je s Kacinom imao "profesionalan susret".

"Predočio sam čelnim ljudima u Briselu jedan broj nastupa koji prema nama ni na jedan način nisu primereni nekome ko treba da izveštava o napretku naše zemlje", naglasio je Đelić.

Potpredsednik vlade Srbije završava trodnevnu posetu Briselu.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE