• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajkuni uz ručak o Dačiću kao premijeru

Miroslav Mišković, Milan Beko, Dragan Simpo Tomić i Ivica Dačić razmatrali ideju da lider socijalista bude premijer, tvrdi izvor "Politike".

 Tajkuni uz ručak o Dačiću kao premijeru Izvor: MONDO

Najbogatiji Srbin Miroslav Mišković pre dve nedelje, 26. maja, organizovao je ručak za nekoliko najuticajnijih srpskih biznismena i ličnosti iz javnog života na kome je sa entuzijazmom podržana ideja da Ivica Dačić bude premijer "proevropske vlade" i da se tako umiri krilo SPS-a koje je izričito protiv ulaska u vlast sa Demokratskom strankom.

Kako za "Politiku" tvrdi jedan od učesnika ovog sastanka, koji je želeo da ostane anoniman, osim Dačića ručku su prisustvovali i biznismeni Milan Beko i Dragan Tomić iz "Simpa", kao i još nekoliko ličnosti iz javnog života Srbije. Biznismeni su, tvrdi izvor beogradskog lista, Dačića uveravali da se članstvo i rukovodstvo nijedne stranke ne bi moglo protiviti učešću u vladi u kojoj bi prvi čovek stranke dobio premijersko mesto. Dragan Tomić na ovom sastanku dobio je zaduženje da "smiri" socijaliste sa juga Srbije koji se navodno protive savezu sa demokratama.

Isti izvor tvrdi i da su učesnici sastanka polazili od pretpostavke da postoji saglasnost Borisa Tadića da se Dačiću ponudi premijersko mesto.

Izvori "Politike" bliski koaliciji Za evropsku Srbiju, međutim, tvrde da će ipak demokrate dati mandatara, tim pre što je Boris Tadić i prilikom sastavljanja prošle vlade imao dosta problema u stranci i u delu javnosti naklonjenom DS-u, kada je odlučio da tu poziciju ustupi Vojislavu Koštunici.

Drugi gost na Miškovićevom ručku sa kojim je "Politika" razgovarala tvrdi da veliki privrednici u Srbiji, kao i svi drugi građani, razgovaraju o mogućem sastavu vlade, ali nemaju moć da odlučuju o mandataru. Podsmehuje se i ideji da bi neko morao da "nagovara" Dačića da bude premijer - jer malu stranku sa 12 mandata u parlamentu niko ne bi posebno morao da ubeđuje u to. Taj izvor smatra i da niko iz pomenutog društva ne bi bio ni tako glup da predlaže tako nerealno i nelogično rešenje kao što je uloga mandatara za Dačića.

Izvor "Politike" ostaje, međutim, pri svom tumačenju razgovora za ručkom u Delti i tvrdi da entuzijazam Miškovića i Beka da podrže vladu DS-SPS proističe iz toga što im je američki ambasador Kameron Manter navodno rekao da je "Koštunica zapalio američku ambasadu" i da Amerikanci "nikom ne bi tolerisali da sa njim pravi vladu".

Sličan stav pred majske izbore pojavio se i u "Njujork tajmsu", koji je citirao neimenovanog "višeg zapadnog diplomatu" u Beogradu da je Koštunica veća opasnost za zapadne interese čak i od Tomislava Nikolića.

U američkoj ambasadi nisu želeli da komentarišu informacije do kojih je došla "Politika".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE