• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija oštro protiv Rikera

Rusija se založila da se protiv šefa UNMIK-a Joahima Rikera preduzmu administrativne mere - "do udaljavanja sa funkcije".

 Rusija oštro protiv Rikera Izvor: MONDO

"Radi se o nedopustivoj samovolji, koja mora biti odlučno presečena. Polazimo od toga da će prema Rikeru biti preduzete administrativne mere, sve do njegovog udaljavanja sa funkcije koju zauzima", istakao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko.

Povodom izveštaja da Riker sprovodi redukciju UNMIK-a, on je ponovio da su sve aktivnosti UNMIK-a i promena formata međunarodnog prisustva na Kosovu mogući samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN: "Rukovodioci Sekretarijata UN to dobro znaju. Koliko je nama poznato, nikakve instrukcije od njih Riker nije dobio."

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je ranije Tanjugu u Sankt-Peterburgu da misija Euleks, koju Evropska unija namerava da rasporedi na Kosovu, ne može biti nametnuta: "Bilo koja forma daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji mora biti prihvatljiva i Prištini i Beogradu."

Lavrov je podsetio da je za izmenu sadašnjeg mandata ili forme prisustva međunarodne misije potrebna odluka Saveta bezbednosti UN. To pitanje će, prema njegovim rečima, rešavati "pre svega učesnici tog procesa, strane u konfliktu", a "bez saglasnosti Beograda kao glavne strane u celoj toj situaciji, Savet bezbednosti UN, teško da može nešto da učini".

Takvu poruku Rikeru je 5. juna u Prištini preneo ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Konuzin, koji je rekao agenciji Itar-Tas da aktivnosti Rikera u celini predstavljaju "kršenje prakse koja se stvorila u mirovnjaštvu UN": "Mere usmerene na promenu formata prisustva UN na Kosovu mogu biti preduzete samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti i uz saglasnost strana u konfliktu, odnosno, uz uslov obavezne saglasnosti Beograda na takvu rekonfiguraciju."

Konuzin je kritikovao i saradnju UNMIK sa "evropskim prisustvom, koje se dosledno raspoređuje na Kosovu bez obzira na odsustvo odgovarajuće pravne baze": "Bilo kakve promene u mandatu i formatu sadašnjeg međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu moguće su samo po odluci Saveta bezbednosti. Potezi usmereni na predaju ovlašćenja ili materijalnih resursa UNMIK-a bilo kojem drugom prisustvu protivreči mandatu Misije i Rezoluciji 1244."

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE