• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedok: Lazarević kažnjavao krivična dela

Bivši predsednik vojnog suda u Prištini Radomir Mladenović svedočio je utorak pred Haškim tribunalom u odbranu generala Vladimira Lazarevića

 Svedok: Lazarević kažnjavao krivična dela Izvor: MONDO

Mladenović je pred Haškim tribunalom izjavio da je tokom rata na Kosovu 1999. pred tim sudom 230 osoba optuženo za kršenje medjunarodnog prava.

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, general Lazarević optužen je za prisilno premeštanje, deportaciju, ubistva i progon albanskih civila u prvoj polovini 1999.

Mladenović je posvedočio da je general Lazarević od njega zahtevao da sva krivična dela u zoni odgovornosti Prištinskog korpusa budu istražena i kažnjena.

"Pred vojnim sudom Prištinskog korpusa, za vreme rata, optuženo je oko 900 osoba. Od toga je 230 bilo optuženo za povrede medjunarodnog prava - za ubistva, razbojništva, teške kradje, seksualno zlostavljanje...Krivični postupak pokrenut je protiv oko 40 starešina VJ", izjavio je Mladenović.

Prema rečima svedoka, za vreme sukoba je bilo pritvoreno oko 300 optuženih, od kojih je, kada se VJ sredinom juna 1999, povukla sa Kosova, u Niš prebačeno njih 70, dok su ostali odlukom tužioca i suda pušteni da se brane sa slobode.

Kao primer kažnjavanja zločina, Mladenović je naveo da je major Dragiša Petrović osudjen na devet godina zatvora zbog ubistva albanskih civila, a da su dva njemu podredjena vojnika zbog istog krivičnog dela kažnjeni sedmogodišnjim zatvorom.

Posle okončanja rata na Kosovu, vojni sudovi su imali problema da sudjenjima završe započete postupke, zato što im svedoci i dokazi na Kosovu nisu više bili dostupni, a UNMIK im, uprkos zahtevima, u tome nije pomogao, posvedočio je Mladenović.

Zajedno sa Lazarevićem, za zločine nad kosovskim Albancima 1999., optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE