• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki Mun rekonstrukiše UNMIK, Rikeru otkaz

Generalni sekretar UN uputio izveštaj Savetu bezbednosti u kome predlaže rekonstrukciju UNMIK-a.

 Ban Ki Mun rekonstrukiše UNMIK, Rikeru otkaz Izvor: MONDO

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun uputio je u četvrtak Savetu bezbednosti UN specijalni ižveštaj o rekonstrukciji UNMIK-a, kao i pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu, u kojima ih je obavestio o nameri da rekonstruiše međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, potvrđeno je Tanjugu u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Generalni sekretar je u izveštaju Savetu bezbednosti izneo nameru da prilagodi strukturu i profil UNMIK-a "na način koji će Evropskoj uniji omogućiti pojačanu oprativnu ulogu u domenima vladavine prava, a pod pokroviteljstvom misije UN u okvirima rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu", rekao je Tanjugu Banov portparol Brenden Varma.

Euleks će se nalaziti "pod kišobranom UN" kojim će rukovoditi njegov specijalni predstavnik.

Ban u izveštaju podeljenom SBUN naglašava da "posle stupanja na snagu ustava Kosova (predviđenog za 15. jun), UNMIK više neće moći da obavlja svoje administrativne funkcije ad interim", prenela je italijanska agencija Ansa.

"Moja je namera da izmenim operativne aspekte međunarodne civilne misije na Kosovu" i u tom smislu misija EU "bi mogla imati pozitivan uticaj" i na koristan način doprineti radu UN, ocenio je Ban.

On je dodao "da je imao u vidu" činjenicu da je "EU spremna da igra pojačanu ulogu na Kosovu".

Generalni sekretar UN je precizirao da će EU progresivno preuzeti veće operativne odgovornosti u sektoru policije, međunarodnog pravosuđa i carine.

Misija UN će, kako je objasnio u izveštaju, "imati sledeće funkcije: davaće izveštaje o situaciji, pomagaće Kosovu u sklapanju međunarodnih sporazuma i pomagaće dijalog između Beograda i Prištine".

Prema rečima Varme, Banova pisma predsednicima Srbije i Kosova "potvrđuju neutralnu poziciju UN u pogledu statusa Kosova i ukazuju na posvećenost Svetske organizacije dijalogu sa Beogradom u šest glavnih područja: policije, pravosuđa, upravljanja administrativnim granicama, srpskog nasleđa, saobraćajne infrastrukture i carine".

Generalni sekretar je zajedno sa rekonstrukcijom UNMIK-a najavio i nameru da imenuje novog specijalnog predstavnika UN na Kosovu, dodao je Varma izrazivši očekivanje da će se Savet bezbednosti "uskoro sastati kako bi raspravljao o izveštaju".

Prema njegovim rečima, generalni sekretar se pri izradi izveštaja konsultovao sa svim značajnim akterima, uključujući članice Saveta bezbednosti UN, Kontakt grupe, EU, Beogradom i Prištinom.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE