• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NATO obučava Kosovske bezbednosne snage

Generalni sekretar NATO najavio da će Alijansa obučiti "profesionalne, multietničke i lako naoružane kosovske sange".

 NATO obučava Kosovske bezbednosne snage Izvor: MONDO

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je u četvrtak uveče u Briselu da će nove "Kosovske bezbednosne snage", koje će Alijansa obučavati, biti "profesionalne, multietničke i lako naoružane snage".

"Za samo tri dana ustav Kosova će stupiti na snagu i politička realnost će se izmeniti", ocenio je generalni sekretar Shefer po završetku sastanka ministara odbrane članica NATO i zemalja koje imaju snage u međunarodnim Kosovskim snagama (Kfor).

"NATO će nadgledati ukidanje Kosovskog zaštitnog korpusa i stvaranje i obuku Kosovskih bezbednosnih snaga - KBS", rekao je generalni sekretar Alijanse.

"KBS će biti nove, profesionalne, multietničke snage koje će biti lako naoružane, a za početak će biti odgovorne za krizne situacije, uklanjanje eksploziva i civilnu zaštitu", rekao je Shefer.

Te snage od oko 2.500 pripadnika bi, prema izvorima NATO, bile obučene za poslove koje u zapadnim zemljama imaju "poluvojne" žandarmerijske i karabinjerske trupe.

Shefer je naglasio da je odluka NATO da obučava kosovske snage doneta "konsenzusom".

On je istakao da "nije jasno da li će sve zemlje članice NATO učestovati, ali da sam NATO, kao institucija, hoće".

"Recimo, Španija će odlučiti sama za sebe. Kao zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, Španija možda neće učestvovati u nečemu što se može smatrati kao priznanje, ali ona nije bila protiv konsenzusa", rekao je Shefer.

"Tako funkcioniše NATO", naglasio je generalni sekretar Alijanse.

Španski izvori na zasedanju su stavili do znanja da španski vojnici neće učestvovati u obuci "bezbednosnih snaga" na Kosovu, jer smatraju da to jeste neka vrsta priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti u Prištini.

Među 26 članica NATO, pored Španije, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koju su 18. februara proglasile privremene albanske institucije samouprave u južnoj srpskoj pokrajini nisu priznali, takođe, Portugalija, Slovačka, Rumunija i Grčka.

Na pitanje da li bi Kfor intervenisao ako bi, u eventualnoj nejasnoj situaciji posle 15. juna kad bi trebalo da dođe do neke vrste "tranzicije" u preustrojstvu UNMIK-a, došlo do nereda i nasilja ukoliko bi Euleks ušao na sever Kosova, Shefer je uzvratio da NATO snage nemaju mandat za policijske poslove.

On je naglasio da je jako važno da bude dovoljno policijskih snaga u trazicionom razdoblju, uz opasku da NATO komandanti ne bi ostali po strani "ako bude došlo do vanredne situacije i ljudi koji bi krenuli pogrešnim putem".

Shefer je istakao i da ne očekuje da bude problema u odnosima između Evropske unije i NATO na Kosmetu zbog protivljenja Turske, koja kao članica Alijanse ne želi da deli bezbednosne informacije s Kiprom, članicom Unije.

Mediji su javili prošle nedelje, prenoseći diplomatske izvore, kako Turska nastoji da se plan NATO za južnu srpsku pokrajinu isključivo pridržava sporazuma o saradnji između Alijanse i EU koji je poznat kao "Berlin plus".

Taj sporazum dozvoljava samo ograničenu saradnju između dveju organizacija.

Međutim, Shefer smatra da "neće biti konfuzije na terenu."

"Biće odnosa Unmik (Misije Ujedinjenih nacija u pokrajini) i Euleks (Misije EU). Biće odnosa Unmik i NATO. Ali doći će trenutak kada ćemo morati da promenimo aranžmane", izjavio je Shefer.

On je dodao da će Kfor pažljivo pratiti reakcije na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i na njegov izveštaj Savetu bezbednosti svetske organizacije iduće nedelje.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE