• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki Mun: Rezolucija 1244 ostaje, UN neutralne

"Pozicija UN ostaje neutralna što se tiče statusa Kosova", navedeno je u pismu Ban Ki Muna.

 Ban Ki Mun: Rezolucija 1244 ostaje, UN neutralne Izvor: MONDO

Generalni sekretar UN-a obavestio je predsednika Kosova Fatmira Sejdiua da Rezolucija 1244 SB UN ostaje na snazi, nezavisno od konkretnih promena na terenu.

"Pozicija UN ostaje neutralna što se tiče statusa Kosova", navedeno je u pismu Ban Ki Mun-a, koje su preneli elektronski mediji u Prištini.

Predsedništvo Evropske unije pozdravilo je u Briselu izveštaj i pisma Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a i smatra da će ti dokumenti omogućiti “glatko i postepeno” razmeštanje Euleksa širom Kosova.

Zvanični Beograd, međutim, smatra da je generalni sekretar UN prekoračio ovlašćenja, što je za Srbiju neprihvatljivo.


U Beograd i Prištinu juče su stigla pisma koja je predsednicima Srbije i Kosova uputio generalani sekretar UN.

"Smatram da poslednji događaji imaju značajne operativne implikacije za UNMIK i da zahtevaju da se misija prilagodi kretanjima i promenama na terenu", navodi Ban u pismu i predsednika Kosova podseća na to da je tu mogućnost nagovestio u poslednjenm izveštaju SB UN-a.

Ban naglašava da su napori UN fokusirani na pružanje ganacija da politčka i bezbednosna situacija na Kosovu i šire u regionu ostane stabilna i da građani Kosova, posebno manjinske zajednice, budu adekvatno zaštićene: "Nakon što je Skupština Kosovo usvojila Deklaraciju o nezavisnosti 17. fabruara 2008. godine neke zemlje članice su priznalo Kosovo kao suverenu državu, a neke nisu. Informisan sam i da Ustav Kosova treba da stupi na snagu 15. juna. Sva ta kretanja doprinose suštinski drugačijoj situaciji na Kosovu."

On je je naglasio da je nakon sveobuhvatnih konsultacija, u nedostatku uputstava SB, zakjučeno da je njegov cilj da na Kosovu obavi rekonstrukciju međunarodnog civilnog prisustva tako da ono bude prilagođeno konkretnoj situacjii, i da omogući Evropskoj uniji da preuzme dodatnu ulogu na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244. U pismu je naglaseno da će veliku ulogu u procesu rekonfiguracije imati i novi šef UNMIK-a sa kojim će kosovski zvaničnici moći da se konsultuju.

U vezi sa rekonfiguracijom UNMIK-a i načinom kako će se prevazići operativni izazovi nastali od 17. februara 2008. godine Ban je istako da će biti realizovani neki sporazumi koji se tiču policije, sudstva, carine, transporta, međunrodog vojnog prisustva i zaštite verskog i kulturnog nasleđa, o kojima su obavešteni predsednici Kosvova i Srbije.

"Ti sporazumi će važiti za ograničeno vreme i bez prejudiciranja statusa Kosova. U tom kontekstu i imajući u vidu njihovo ostvarivanje, moj specijalni predstavnik će se konsultovati sa vama i drugim relevatnim međunarodnim faktorima", navodi se u pismu generalnog sekretara UN.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE