• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija u srpskim sredinama pod UNMIK-om

Generalni sekretar UN u izveštaju Savetu bezbednosti predložio da KPS u srpskim sredinama bude pod punim autoritetom šefa UNMIK-a.

 Policija u srpskim sredinama pod UNMIK-om Izvor: MONDO

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun obavestio je predsednika Srbije Borisa Tadića da je u izveštaju Savetu bezbednosti o prilagođavanju UNMIK-a predložio da Kosovska policijska služba, koja deluje u zonama sa srpskom većinom, bude pod jurisdikcijom međunarodne policije i punim autoritetom šefa UNMIK-a.

Predlogom rekonfiguracije UNMIK-a, Ban Ki Mun predviđa da u zonama sa srpskom većinom mogu biti formirani dodatni opštinski i okružni sudovi, navodi se u pismu Ban Ki Muna Tadiću, u čiju su kopiju kosovski mediji imali uvid.

"Sudovi će delovati u okviru sudskog sistema Kosova prema primenljivim zakonima u okviru Rezolucije 1244", navodi Ban i dodaje da, što se tiče carinske službe, predviđa da šef UNMIK-a u konsultacijama sa "akcionarima" omogući Kosovu da funkcioniše kao "jedna carinska zona".

"To će uključiti i naše garancije za stalno prisustvo međunarodnih carinskih službenika na carinskim tačkama", napisao je Ban Ki Mun.

On predlaže formiranje Tehničkog komiteta za koordinaciju koji će uključiti i Republiku Srbiju i akcionare. To telo bi formirao šef UNMIK-a, a bavilo bi se svim tehničkim i međugraničnim pitanjima, imajući u vidu rad radnih grupa za tehnički dijalog između Prištine i Beograda.

NATO će u svojstvu međunarodnog vojnog prisustva ostati na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ban je predvideo i da bi Srpska pravoslavna crkva na Kosovu imala međunarodnu zaštitu i bila pod autoritetom verskog sedišta u Beogradu.

"SPC će imati pravo da čuva i obnavlja verske istorijske i kulturne objekte na Kosovu. Republika Srbija će nastaviti usku saradnju sa UN-om i svim relevatnim međunarodnim snagama da obezbedi podršku za očuvanje i obnavljanje tih objekata", predlaže Ban.

On zaključuje da će njegov specijalni predstavnik oko pomenutih oblasti nastaviti dijalog sa Vladom Srbije, sa akcionarima, uključujući i vlasti u Prištini.

Generalni sekretar UN-a je obavestio predsednika Srbije da će vrlo brzo, u skladu sa rekonfiguracijom uloge UNMIK-a, imenovati novog šefa UNMIK-a.

Ban je istakao da namerava da održi konsultacije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednostHavijeom Solanom da bi se obezbedila operacionalna uloga EU u ostvarivanju spomenutih odredbi.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE