• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sejdiu potpisao Ahtisarijeve zakone

Od ponoći, u prvim trenucima nedelje, 15. juna, stupio je na snagu novi Ustav Kosova.

 Sejdiu potpisao Ahtisarijeve zakone Izvor: MONDO

ZPredsednik Kosova Fatmir Sejdiu potpisao je ukaze o proglašenju 41 zakona koje je, shodno odredbama novog Ustava, usvojila Skupština Kosova.

To su zakoni koji proizilaze iz paketa Martija Ahtisarija, a koji su po ubrzanoj proceduri usvojeni u Skupštini Kosova nakon proglašavanja nezavisnosti.

Do danas, kada je na snagu stupio Ustav Kosova, zakone je prema Ustavnom okviru proglašavao šef UNMIK-a.

Stupanje na snagu Ustava biće obeleženo i svečanom akademijom koju organizuju najviše kosovske institucije, večeras u 19 časova.

Na akademiji će govoriti predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, predsednik Parlamenta Jakup Krasnići i premijer Hašim Tači.

Prema Ustavu, Kosovo je parlamentarna republika, u kojoj su jasno izdvojena ovlašćenja i odgovornosti za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Kosovo je i multietničko društvo, u kojem se vlada na demokratski način, uz puno postovanje i vladavinu zakona, putem zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija, navodi se u Ustavu Kosova i dodaje da se ostvarivanje političke vlasti na Kosovu zasniva na jednakosti svih građana, uz puno poštovanje osnovnih ljudskih prava koja su međunarodno garantovana.

Ustavom se garantuje i učešće pripadnika svih zajednica u političkom životu Kosova, i u njega su uključene sve odredbe Ahtisarijevog plana.

Stupanjem na snagu Ustava, institucije Kosova formalno pravno su preuzele sve državne funkcije i ovlašćenja, sem onih koje prema predlogu Ahtisarija ostaju kao nadležnost misije EU u oblasti pravde i policije.

Ustav predviđa i savetodavnu, ali i izvršnu funkciju Međunarodne civilne kancelarije i visokog predstavnika EU za Kosovo koji ima za zadatak da nadgleda ostvarivanje Ahtisarijevog paketa.

Do stupanja na snagu novog Ustava najviši ustavno pravni akt na Kosovu je bio Ustavni okvir koji je Skupština Kosova usvojila 15.
maja 2001 godine.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE