• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi zabrinuti zbog kosovskog Ustava

Predstavnici kosovskih Srba zabrinuti zbog usvajanja Ustava Kosova. Nadaju se da to neće izazvati destabilizaciju srpske zajednice.

 Srbi zabrinuti zbog kosovskog Ustava Izvor: MONDO

Predstavnici kosovskih Srba izrazili su u izjavama Tanjugu zabrinutost zbog usvajanja Ustava samoproglašene republike Kosovo, ali i nadu da taj dokument neće izazvati destabilizaciju srpske zajednice u pokrajini.

Predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Goran Bogdanović izjavio je da proglašavanje novog Ustava Kosova predstavlja pretnju Srbima koji su ostali i upozorenje onima koji su proterani sa Kosova.

"Za nas Ustav Kosova nema obavezujući karakter, mi ćemo učiniti sve da na teritoriji gde Srbi žive taj ustav ne zaživi. Za nas je jedno važeći Ustav Srbije,"- naglasio je Bogdanović.

On je istakao da bez obzira na to Srbi moraju učiniti sve da u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice u nekoj kasnijoj fazi anuliraju Ustav Kosova.

Predsednik Zajednice srpskih opština Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je da će kosovski ustav negativno utičati na položaj Srba južno od Ibra jer će Albanci tamo pokušati da izvrše pritisak kako bi ga Srbi priznali.

"Na severu Kosova ustav Kosova neće imati uticaj na život građana. Mi ne treba da se obaziremo na taj Ustav i treba da se ponašamo kao državljani Srbije što zapravo i jesmo," poručio je Jakšić.

On je ocenio da predstoji težak period u kojem Srbi i srpska država treba jedinstveno da se odupiru stvaranju "mosntrum države" na ovom prostoru.

Jedan od kandidata sa liste "Evropska Srbija" Oliver Ivanović smatra da ne treba očekivati ništa posebno od stupanja na snagu Ustava Kosova.

"Mislim da institucije Kosova i kosovski Albanci neće preduzeti ama baš nista kako bi možda kosovski ustav implementirali na severu Kosova,"- rekao je Ivanović Tanjugu.

On je naglasio da Srbi ne treba da se brinu zbog tog datuma, jer će 15. jun biti isti kao i svi ostali, te da "nema mesta za paniku i zabrinutost".

Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković izjavila je da je celo Kosovo ušlo u fazu međusobnog osporavanja - misija UN je u suprotnosti sa misijom EU Ustav Kosova u suprotnosti sa Ustavom Srbije tako da to stvara veliku neizvesnost među kosovskim Srbima.

Najveća neizvesnost je među Srbima u tzv. enklavama koji moraju poštovati zakone zvanične Prištine kako bi našli koegzistenciju za opstanak na Kosovu i Metohiji, rekla je Trajkovićeva.

Ona međutim smatra da je 15. jun "dan velike neizvesnosti" za kosovske Srbe i da se, s obzirom na ranija iskustva, mogu očekivati institucionalne represije iz Prištine usmerena prema srpskoj zajednici.

Trajkovićeva je izrazila nadu da će demokratska vlast u Beogradu zajedno sa međunarodnom zajednicom i odgovornim Albancima iznaći modalitet koji će značiti stabilnost za kosovske Srbe.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE