• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbija ne priznaje Ustav Kosova

Boris Tadić izjavio da Srbija ne prihvata proglašenje Ustava Kosova kao pravnu činjenicu, i dodao da će Srbija tražiti nastavak pregovora.

 Tadić: Srbija ne priznaje Ustav Kosova Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne prihvata proglašenje Ustava Kosova kao pravnu činjenicu, i najavio je da će Srbija tražiti nastavak pregovora o budućnosti Kosova.

"Mi smo spremni da se vratimo za pregovarački sto i na tome ćemo insistirati na svim međunarodnim forumima. To će biti naša strategija i naš odgovor na proglašenje nelegalne, takozvane države Kosovo i Metohija, tačnije države Kosovo", rekao je Tadić novinarima u Domu skupštine posle otvaranja Svetskog kongresa međunarodnog instituta za štampu (IPI).

Tadić je istakao da je proglašenje Ustava Kosova politički događaj sa štetnim posledicama koji za Srbiju "pravno ne važi".

"Srbija vidi Kosovo kao svoju južnu pokrajinu i brani svoj integritet brani mirnim sredstvima, upotrebom diplomatije, a ne sile", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da postoji politički konsenzus o konstituisanju srpske skupštine na Kosovu, i dodao da Srbija ne želi nikakvu tenziju i političke sukobe na Kosovu, nego "demokratske principe i demokratska pravila u južnoj srpskoj pokrajini".

"Želimo da legitimni predstavnici srpskog naroda imaju priliku da predstavljaju građane koji su za njih glasali. Ne radi se tu o kontraudaru, nego o poštovanju demokratskih principa i volje građana koji su glasali na izborima", rekao je Tadić.

Povodom prenošenja ovlašćenja na misiju Euleks, Tadić je rekao da je dao jasan odgovor u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i razgovoru nekoliko dana ranije, i istakao da "nema nikakve rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu bez odluke UN".

"Jedino je Savet bezbednosti UN nadležan za takvu odluku. Misija Euleks je dobrodošla na Kosovo pod dva uslova - da joj prethodi odluka Saveta bezbednosti UN i da se ne primenjuje Ahtisarijev plan, koji podrazumeva nadgledanu nezavisnost Kosova", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da nije najveći problem u nelegalnom proglašenju nezavisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava, nego je najveći problem to što je takvim aktom ugrožena bezbednost i u drugim regionima sa sličnim problemima.

"Srbija, boreći se za očuvanje vlastitog suvereniteta i integriteta, brani bezbednost i u drugim regionima sveta u kojima postoje slični problemi", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je apelovao na sve međunarodne poslenike i one koji imaju autoritet i snagu na Kosovu, da se održi mir i zaštite životi svih koji žive na Kosovu, a posebno da se zaštite Srbi i njihove svetinje na Kosovu.

Tadić je naveo da su lokalne vlasti Dečana uzurpirale imovinu manastira Visoki Dečani, što je ugrozilo i postojanje manastira i monaštvo, i apelovao na međunarodnu zajednicu da zaštiti monaštvo i manastir i primeni odluke međunarodnih predstavnika o povratku imovine tog manastira.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE