• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo dijalog s EU o ukidanju viznog režima

Vicepremijer Božidar Đelić i potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini otvorili su u Beogradu dijalog o ukidanju viza za građane Srbije.

 Počeo dijalog s EU o ukidanju viznog režima Izvor: MONDO

Fratini je istakao da je Srbija prva zemlja zapadnog Balkana sa kojom su ti pregovori otvoreni i da je to jasna politička poruka.

On je kazao da je "preuzeo rizik da kaže da bi vize mogle biti ukinute 2009. godine", ali da se ne zna kada će se to dogoditi budući da postoji niz uslova koje Srbija treba da ispuni, a koji se pre svega odnose na bezbednost granica.

"Evropska unija je otvorila Srbiji i vrata i prozore", ali na Srbiji je da odluči o ulasku, kazao je potpredsednik Evropske komisije i dodao da je Srbija okružena zemljama EU i da je za njega nezamislivo da se Srbija ne pridruži "evropskoj porodici".

Prema njegovim rečima, prelazni sporazum o saradnji sa EU koji bi Srbija trebalo da potpiše sa EU 7. februara veoma je značajan jer se u njemu prvi put u kontekstu Srbije pominje reč članstvo.

Đelić je kazao da će Srbija ispuniti sve uslove za ukidanje viza do kraja 2008. godine ukoliko Tadić pobedi na izborima, dok rokovi nisu izvesni ukoliko pobede druge opcije.

Doneti su značajni zakoni poput Zakona o putnim ispravama, izglasan je Zakon o azilu, a prošle godine su potpisani sporazumi o readmisiji i o viznim olakšicama, kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je rekao da je prošle godine građanima Srbije izdato 350.000 viza dok je bilo 3.000 zamolnica za readmisiju i da su kapaciteti Srbije za readmisiju veći i da Evropskoj uniji od Srbije ne preti opasnost ilegalne imigracije.

Đelić je ukazao da se građani Srbije sećaju vremena kada su im sa jugoslovenskim pasošima bile otvorene sve državne granice, dok danas 70 odsto mladih nikada nije izašlo iz zemlje i u tome su, kako je naveo, u mnogo gorem položaju od svojih roditelja.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Dragutin Mate kazao je da su svi ministri unutrašnjih poslova EU dali podršku otvaranju pregovora sa Srbijom.

Fratini, Đelić i Mate su ukazali da je ministra unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić dao veliki doprinost napretku Srbije u domenu bezbednosti granica i liberalizaciji viznog režima i uputili su mu želje da se što pre oporavi od povreda koje je zadobio u automobilskoj nesreći i da se vrati da radi sa njima.

U razgvorima učestvuju ambasadori i drugi predstavnici zemalja članica EU, kao i šef kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević, Đelićev savetnik za evroatlantske integracije Ksenija Milivojević i pomoćnik ministra spoljnih poslova Milica Delević.

Evropska komisija je 18. januara odlučila da započne pregovore o ukidanju viznog režima, a 1. januara je stupio na snagu sporazum o viznim olakšicama.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE