• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremni "misionari" EU za Kosovo

EU je završila preliminarni konkurs za popunu radnih mesta u svojoj misiji na Kosovu, tvrdi dnevni list "Politika".

 Spremni "misionari" EU za Kosovo Izvor: MONDO

Preliminarni konkurs za popunu radnih mesta u policijsko-pravosudnoj misiji završen je prošlog četvrtka, navodi se u dokumentu pripremljenom za Savet ministara EU, objavljuje "Politika" tvrdeći da je imala uvid u taj dokument.

Konkurs je raspisan za 1376 mesta od oko 1800 koliko bi misija trebalo da ih ima, a pošto po prvom pozivu iz oktobra prošle godine nisu bile popunjene sve pozicije, 11. januara raspisan je drugi "neformalni i indikativni poziv" za nešto više od pet stotina radnika, uglavnom policajaca, piše list.

EU je konkurs za radna mesta na Kosovu i Metohiji otvorila i za građane trećih zemalja - koje nisu članice Unije - i pravo da se prijave dobili su državljani Hrvatske, Norveške, Rusije, Švajcarske, Turske, Ukrajine i Sjedinjenih Americkih Država, pa bi teoretski posao mogli da dobiju i oni građani Srbije koji imaju hrvatsko državljanstvo, piše "Politika".

Prijava za posao policajca, carinika, tužioca ili sudije važi u narednih dvanaest meseci, a formalno zapošljavanje počeće tek kada misija dobije formalnu dozvolu Saveta ministara EU.
"Do tada prijavljeni treba da budu spremni da ka Prištini krenu u svakom trenutku", ističe "Politika".

Iako je navedeno da će postavljanje osoblja misije zavisiti od odluka Saveta ministara i da se ovim dokumentom "ne prejudiciraju ni ishod pregovora o statusu ni politička odluka" o stvaranju misije, jasno je da su pripreme za slanje ljudstva koje bi zamenilo UNMIK pri kraju, što je navelo i Rusiju da se oglasi.

Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin izrazio je u utorak ozbiljnu zabrinutost Moskve zbog izveštaja o "zakulisnim pripremnim radnjama zapadnih zemalja" za novu misiju. On je naveo da to ide "sve do direktnog pritiska na generalnog sekretara UN i na predsedništvo EU – da se mimo Saveta bezbednosti UN organizuje upućivanje misije EU na Kosovo i jačanje mandata vojne komponente mirovne operacije Snaga za Kosovo".

U scenariju za stvaranje "pravne osnove" za misiju EU glavnu ulogu trebalo bi da odigra upravo generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun svojim pozivom Briselu da zameni misiju UN pošto albanski poslanici u prištinskoj skupštini proglase nezavisnost, piše "Politika.

Ban bi – planirano je – trebalo da saopšti da su nastale nove okolnosti na terenu i da UN više ne mogu da garantuju bezbednost, a u deklaraciji o nezavisnosti Albanci bi pozvali EU da preuzme staranje o policiji i pravosuđu u pokrajini, navodi list.

O ovom scenariju raspravljali su pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid i politički direktor slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Mitja Drobnič krajem decembra u Vašingtonu, a zapis o njihovom razgovoru u petak su objavili ljubljanski "Dnevnik" i "Politika".

Ruska agencija Itar-Tas navodi da će ministri EU odluku o slanju misije doneti na svom sastanku 18. februara, a prema mišljenju neimenovanih eksperata, na koje se poziva ruska državna agencija, ona je "obavezan uslov za proglašenje nezavisnosti".

"U Briselu će 13. marta biti održan redovni samit EU, koji će, prema ocenama eksperata, biti idealan teren za izradu konsenzusa o Kosovu koje će do tada sa 99 odsto verovatnoće proglasiti nezavisnost", navodi Itar-Tas.

"Politika" podseća da je zvanična Moskva, međutim, u utorak upozorila da je za promenu karaktera, sastava ili operativnog plana akcija međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji potrebna nova odluka SB UN, koja je moguća samo uz saglasnost Beograda i Prištine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE