• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ponedjeljak štrajk federalnih prosvjetara

Štrajk upozorenja u osam kantona biće organizovan od 12.00 do 12.30 časova. Za to vrijeme učenici će biti u učionicama, ali neće biti organizovane nastave.

 U ponedjeljak štrajk federalnih prosvjetara Izvor: MONDO

Štrajkom upozorenja na području cijele Federacije BiH, čiji je početak planiran za ponedjeljak, 5. mart, sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja FBiH žele da skrene pažnju na loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

Ovakvu odluku donijeli su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja BiH (SSOOiO) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) BiH.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Selvedin Šatorović danas je na konferenciji za novinare najavio da će štrajk upozorenja u osam kantona biti organizovan od 12.00 do 12.30 časova. Za to vrijeme učenici će biti u učionicama, ali neće biti organizovane nastave, prenose mediji iz FBiH.

Kako tvrde u ova dva sindikata, brojni su razlozi za štrajk, jer su nadležne upozoravali na ovakav mogući scenario i prije dva mjeseca, budući da je primjetan loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, a vlade pojedinih kantona samovoljno su odlučile da sindikalnim članovima umanje plate.

Ostali razlozi za štrajk su destrukcija obrazovnog sistema, odnosno prenošenje nadležnosti obrazovanja na niže nivoe vlasti, ali i podrška članovima sindikata na području Kantona 10, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona koji su već u procesu organizacije i provođenja štrajka.

U Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak će početi generalni štrajk, koji je u obrazovnim institucijama u Kantonu 10 u toku već mjesec dana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE