• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo general - pukovnik Novica Simić

General-pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Novica Simić preminuo je danas, nakon duže bolesti, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

 Preminuo general - pukovnik Novica Simić Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Simić povodom smrti general-pukovnika Novice Simića.

"General Novica Simić ostaće upamćen kao izuzetan čovjek, hrabar i častan oficir. Svojim angažovanjem u Vojsci Republike Srpske, naročito tokom proboja Koridora života, general Simić dao je nemjerljiv doprinos u odbrani svog naroda i Republike Srpske", navodi se u telegramu.

Sahrana je u ponedjeljak, 5. marta, na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, u 13 sati, saopštila je Boračka organizacija Republike Srpske.

Novica Simić rođen je 1948. godine u Milićima. Kao dijete sa roditeljima se preselio u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

U Beogradu je završio četvorogodišnju Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, dvogodišnju Komandno-štabnu školu taktike i jednogodišnju Školu nacionalne odbrane.

Prije odbrambeno-otadžbinskog rata službovao je u garnizonima JNA u Banjaluci i Sarajevu gdje je obavljao dužnosti komandira voda, komandanta bataljona i pomoćnika načelnika štaba brigade za operativno-nastavne poslove.

U ratu je obavljao dužnosti komandanta brigade, komandanta taktičke grupe i komandanta Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Poslije rata obavljao je dužnosti komandanta korpusa, zamjenika načelnika Generalštaba i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Odlikovan je Ordenom za hrabrost JNA, Karađorđevom zvijezdom prvog reda i Ordenom Nemanjića Vojske Republike Srpske.

Bivši načelnik Generalštaba VRS Novica Simić autor je knjige "Operacija Koridor 92".

Borci Republike Srpske pamtiće generala Novicu Simića, kao hrabrog i velikog komandanta, jednog od najsposobnijih komandanata u otadžbinskom ratu i jednog od najzaslužijih boraca za stvaranje Republike Srpske, saopšteno je iz Boračke organizacije Republike Srpske.

"Među borcima Republike Srpske general Novica Simić ostaće upamćen kao legendarni komandant koji je svoje vojno znanje, vještinu i hrabrost pokazivao u najtežim trenucima i najvećim bitkama za odbranu Republike Srpske. General Simić ostaće upamćen kao komandant Taktičke grupe jedan Vojske Republike Srpske, koja je prva probila `Koridor života` prema Srbiji i spojila zapad i istok Republike Srpske, zaokruživši je tako u jedinstvenu teritorijalnu cjelinu", navodi se u saopštenju.

Boračka organizacija Republike Srpske podsjeća da je svoj ratni put general Simić nastavio kao komandant 16. krajiške motorizovane brigade, a potom i komandant Istočno-bosankog korpusa Vojske Republike Srpske gdje je i ostao do kraja otadžbinskog rata. U čin general majora unaprijeđen je 1993. godine.

Nakon rata, general Novica Simić svoju vojnu karijeru nastavio je na mjestu zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske i to kao zamjenik generala Momira Talića. Nakon hapšenja generala Talića u Beču, general Simić bio je godinu dana vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, a potom je i imenovan na dužnost načelnika Generalštaba VRS sve do penzionisanja u martu 2003. godine.

"Boračka organizacija pamtiće generala Simića i iz perioda nakon rata, i to kao humanog i poštenog čovjeka koji je vršio najvažnije dužnosti u Vojsci Republike Srpske, ali koji je kroz saradnju sa Boračkom organizacijom i institucijama Republike i dalje učestovavo u borbi za očuvanje Republike i tekovina otadžbinskog rata", navodi se u saopštenju.

Boračka organizacija Republike Srpske ističe da je posebno zahvalna generalu Simiću što je svojom knjigom "Operacija Koridor 92" osvijetlio do najsitnijih detalja ovu bitku otadžbinskog i ostavio je da vječno svjedoči o najhumanijoj bici otadžbinskog rata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE