• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Livanjski kanton: Plate početkom sedmice

Nadležnosti kantonalne vlade preuzelo rukovodstvo skupštine Livanjskog kantona. Prosvjeti, policiji i zdravstvu plate za januar početkom iduće sedmice

 Livanjski kanton: Plate početkom sedmice Izvor: MONDO

Poslove iz nadležnosti Vlade Livanjskog kantona u dijelu koji se odnosi na finansijske transakcije do imenovanja nove izvršne vlasti preuzeće rukovodstvo kantonalne Skupštine, čiji će član iz reda hrvatskog naroda Dinko Barać (HDZ 1990) biti jedan od trojice potpisnika u Ministarstvu finansija, rekao je jutros član tročlanog Predsjedništva Skupštine Jasenko Tufekčić (SDA).

Tufekčić je potvrdio da je novi saziv Skupštine jednoglasno usvojio odluku o privremenom finansiranju budžetskih korisnika za period januar - mart ove godine, te da će zaposleni u prosvjeti, policiji i zdravstvu dobiti plate za januar početkom iduće sedmice - u ponedjeljak ili utorak.

On je u izjavi za lokalni radio ukazao na neozbiljnost Kluba hrvatskog naroda u novom sazivu kantonalne Skupštine, koji čini parlamentarnu većinu, ističući da su "cementirali" pat-poziciju i krizu vlasti zbog neformiranja nove kantonalne Vlade. On smatra da se usvajanjem odluke o privremenom finansiranju "pokušava ugasiti požar, a zapravo se raspiruje još veća vatra".

Predsjednik Vlade Livanjskog kantona u tehničkom mandatu Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 podnio je juče ostavku, na vanrednoj sjednici kantonalne Skupštine.

Rimac i dvojica ministara u njegovoj Vladi - ministar rada, zdravstva i socijalne politike Darko Horvat (SNSD) i ministar građevinarstva i prostornog uređenja Hikmet Hodžić (SDA), podnijeli su ostavke da bi kao poslanici glasali za usvajanje odluke o privremenom finansiranju budžetskih korisnika u prvom tromjesečju ove godine.

Jučerašnju sjednicu kantonalne Skupštine obilježio je veliki protestni skup 600 štrajkača - policijskih službenika, prosvjetnih radnika i roditelja učenika - koji su zviždanjem i uzvicima pritiskali poslanike da bude formirana nova vlada i usvojena odluka o privremenom finansiranju.

Nova Vlada, međutim, nije formirana jer nijedna od stranaka nije obezbijedila dvotrećinsku većinu glasova poslanika, pa je politička kriza u Livanjskom kantonu nastavljena i 17 mjeseci nakon parlamentarnih izbora u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE