• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH najlošiji briselski đak

Od svih zemalja okruženja, Bosna i Hercegovina je trenutno najdalje od pridruženja Evropskoj Uniji

 BiH najlošiji briselski đak Izvor: MONDO

Srbija je dobila status kandidata za članstvo u EU, Crna Gora bi pregovore sa Briselom o članstvu trebalo da započne na ljeto, Hrvatska zvanično postaje dio evropske zajednice na ljeto 2013, dok BiH još nije podnijela ni aplikaciju za kandidatski status.

Stručnjaci kažu da bi upravo napredak regiona na putu ka EU mogao da bude podstrek i za BiH, kojoj je trenutno jedan od najvažnijih uslova neophodan za ubrzanje evropskog puta primjena presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci".


Moraju se otkloniti diskriminatorske odluke prema nacionalnim manjinama iz najvišeg pravnog akta zemlje. Istovremeno, Brisel od domaćih vlasti, odnosno od tri nivoa vlasti, traži i uspostavljanje efikasnog mehanizma za ispunjavanje evropskih zadataka u praksi.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni evropski predstavnik Peter Sorensen kaže da sve članice Unije u perspektivi vide zemlju u toj zajednici, ali da je pitanje da li isto želi i BiH.

"Postoje na hiljade direktiva i zakona koji se moraju primjeniti. I da budem vrlo iskren - sa trenutnim tempom usvajanja zakona, to bi za BiH mogao da bude vrlo dug proces ako ne dođe do reformi", upozorio je Sorensen, prenose "Večernje novosti".

On navodi da je najveća potreba trenutno usvajanje i usaglašavanje budžeta državnih institucija.

"Institucije koje imaju ulogu u evropskim integracijama treba da imaju adekvatna sredstva, na primjer Agencija za borbu protiv korupcije. Operativnost ove agencije je neophodna, kako bi bezvizni režim ostao na snazi", kaže Sorensen.

U Delegaciji EU navode i da globalni fiskalni okvir za naredne dvije godine treba da bude urađen kako bi se osiguralo čvrsto fiskalno upravljanje i planiranje.

Stotinu miliona evra mikrofinansijske pomoći Evropske komisije neće biti doznačeno BiH bez finansijskog okvira i bez sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Postoji jasan politički cilj EU da BiH bude dio zajednice. Unutrašnje neslaganje usporiće proces evropskih integracija. EU ne može i neće da prihvati potencijalnu članicu koja nema sposobnost da izvršava zadatke koje nameće proces evropskih integracija", poručio je Sorensen domaćim vlastima.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić kaže za "Novosti" da tek po primjeni presude "Sejdić i Finci" BiH može očekivati iskorak na evropskom putu i mogućnost podnošenja aplikacije za kandidatski status.

"Nadam se da će se to desiti u prvoj polovini godine, preciznije do sredine ljeta. Sve ipak zavisi od dogovora političara u vezi primjene presude", kazala je Savićeva.

Ppredsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da bez sprovođenja odluke "Sejdić-Finci" EU neće u potpunosti ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH. Radojičić je podsjetio da je ratifikacija ovog sporazuma osnovni uslov za apliciranje za ulazak u EU.

"Savjet ministara BiH očekuje da će do aplikacije doći u junu ove godine, ali to je nemoguće ako ne bude ratifikovan SSP", rekao je Radojičić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE