• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turci obnavljaju Višegradsku ćupriju

Početkom ljeta počinju radovi na rekonstrukciji ćuprije na Drini. Biće angažovane najbolje turske arhitekte, ali i radnici iz BiH

 Turci obnavljaju Višegradsku ćupriju Izvor: MONDO

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović primio je Sureja Polata, zamjenika generalnog direktora Turske agencije za međunarodnu saradnju "Tika" i Hasana Buraka Cerana, predsjednika Tikinog Odjeljenja za razvoj, koji su ga obavijestili da početkom ovog ljeta počinju radovi na obnovi i rekonstrukciji Mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini.

Prema riječima Sureja Polata završeni su svi planirani projekti i u toku je javni konkurs za odabir glavnih izvođača radova, koji će zbog značaja, obimnosti i kompleksnosti posla trajati između dvije i dvije po godine.

"Realizaciju projekta nadziraće najbolje turske arhitekte iz posebnog odjeljenja pri 'Cestama Turske'. Glavni stručnjaci i majstori dolaze iz Turske, a veći dio će biti angažovan sa područja Bosne i Hercegovine, jer vama želimo i ekonomski da pomognemo", istakao je Polat, prenose "Večernje novosti".

Polat je dodao da turska vlada neće štediti na finansijskim sredstvima, jer je riječ o zahtjevnom i veoma značajnom projektu.

"Ovo nije pitanje ekonomije, već poštovanja prema istoriji i značaju ove građevine. Cilj je da se ovaj most učvrsti i restaurira i pritom ćemo voditi računa da se ne naruši njegov izvorni izgled", rekao je Polat.

Načelnik višegradske opštine Tomislav Popović je izrazio zadovoljstvo najavom radova na obnovi i rekonstrukciji ćuprije na Drini, istakavši da će Višegrad ove godine biti do sada najveće gradilište.

"Uporedo sa ovim projektom realizovaće se izuzetno značajni projekti. Pored početka radova na obnovi ćuprije, već je u toku druga faza izgradnje 'Andrićgrada', koja je dosta obimnija od prve, a planiran je i početak radova na izgradnji upravne zgrade preduzeća 'Hidroelektrane na Drini'. Uz to i opština Višegrad vlastitim sredstvima finansira brojne projekte, kao što su regulisanje Glavičkog potoka, modernizacija puta Sase - Višegradska Banja, ali i radove na poboljšanju kanalizacione i vodovodne mreže", istakao je načelnik Popović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE