• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jašarević dobio instrukcije iz Austrije?

Šta krije izvještaj bezbjednjaka o vehabiji Mevlidu Jašareviću. Uživao veliki ugled selefijskog vođe iz Beča. Tokom napada bio opasan bombama

 Jašarević dobio instrukcije iz Austrije? Izvor: MONDO

Mevlid Jašarević, koji je u oktobru prošle godine u terorističkom napadu ispucao više od stotinu metaka na zgradu američke ambasade u Sarajevu i ranio radnika obezbjeđenja, imao je bliske i čvrste veze za vođama i sljedbenicima radikalnog selefijskog pokreta u BiH, Austriji i Sandžaku.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH o terorističkom napadu na američku ambasadu u Sarajevu, koji će u utorak razmatrati članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

U ovom izvještaju navedeno je da je Jašarević uživao veliki ugled Nedžada Balkana, selefijskog vođe iz Beča, zagovornika radikalne tekfir ideologije, pišu "Novosti".

Opisan je napad na zgradu ambasade u SAD u Sarajevu i dolazak Jašarevića u BiH.

Navedeno je da je sa suprugom došao u Gornju Maoču, gdje je prije napada živio u kući Dine Pečinković, protiv kojeg se takođe vodi istraga zbog učestvovanja u napadu na američku ambasadu.

Prema obavještajnim podacima, Jašarević je sa Pečenkovićem i Munibom Ahmetspahićem iz Gornje Maoče u „opel kadetu" stigao u Sarajevo, neposredno pred napad. Prilikom napada kod sebe je imao i pet ručnih bombi.

"Jašarević je bio povučen i skroman, nije skretao pažnju na sebe, ali je pronađen arsenal oružja koji je skrivao u Gornjoj Maoči", dodaje se u izvještaju.

U BiH je više puta iz Sandžaka ulazio preko graničnih prelaza Rača, Pavlovića mosta...

"U Austriji je izdržavao zatvorsku kaznu zbog krađe 100.000 evra. Bio mu je zabranjen ulazak u tu zemlju", navodi se u izvještaju.

Prisustvovao je sastancima pripadnika selefijskog pokreta iz Novog Pazara i Prijepolja, koji su se održavali u blizini Brčkog. Sastajao se i sa neformalnim vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić kaže da će izvještaj podnijeti ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović, a sjednici će prisustvovati i predstavnici svih bezbjednosnih agencija BiH koje su bile uklljučene u ovaj slučaj.

Ona je istakla da nije bilo razloga da ova komisija ovako dugo čeka informaciju o napadu na američku ambasadu.

"Tužilaštvo jeste reklo da se nikome ništa ne može govoriti, ali to nije bio razlog da se Komisija ne obavijesti o onome što se dešava, ne ulazeći pritom u operativne podatke, jer to niko od njih nije ni tražio", konstatovala je Majkićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE