• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekuje nas toplo i suvo proljeće

Proljeće u BiH biće toplije u odnosu na višegodišnji prosjek, a biće i manje padavina, najavljuju meteorolozi.

 Očekuje nas toplo i suvo proljeće Izvor: MONDO

Dženan Zulum, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da će prva polovina marta biti neznatno hladnija nego prethodnih godina, dok druga polovina mjeseca donosi nešto više temperature, prenose "Nezavisne novine".

"Količina padavina u martu trebalo bi da bude ispod višegodišnjeg prosjeka. Sezonska prognoza pokazuje da se vremenske prilike sa manje padavina od prosjeka za to doba godine mogu očekivati i u aprilu i maju, kao i temperature zraka koje će biti iznad prosjeka", rekao je Zulum.

Lijepo vrijeme i juče je izmamilo brojne građane da kafu popiju u baštama kafića, a mališane da se izgraju u parkovima i na otvorenom.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kazao je da nakon hladne zime sa dosta padavina stiže "normalnije" i stabilnije vrijeme.

Zbog klimatskih promjena zime nam postaju bogatije padavinama, a ljeta sušnija, iako se količina padavina ne mijenja previše tokom godine.

"Cjela ova godina, bar što se tiče vremenskih uslova, trebalo bi da bude daleko stabilnija. Prema našim procjenama, cijeli naredni period biće topliji nego inače, ali razlika u temperaturama neće biti drastična. Sve do jula očekujemo više temperature nego inače, s tim što će u Hercegovini u martu biti manje kiše. To će se opet promijeniti u maju, kada će na tom području biti više padavina", objasnio je Kuštrinović.

I narednih nekoliko dana jutarnje temperature u centralnim i sjevernim dijelovima BiH imaće negativan predznak, a maksimalne dnevne temperature iznosiće od pet do sedam stepeni.

Inače, prema najavama meteorologa, danas će biti najsvježiji dan ove sedmice, a potom se očekuje postepni porast temperatura.

Vikend bi opet u svim krajevima mogao da bude sunčaniji i topliji, najavljuju prognostičari.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE