• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene nedovoljno zastupljene u politici

Šef Misije OEBS-a u BiH Flečer Barton ukazao je danas da su žene u BiH i dalje nedovoljno zastupljene u politici, posebno na najvišim nivoima vlasti.

 Žene nedovoljno zastupljene u politici Izvor: MONDO

"Istovremeno ih je previše među nezaposlenima, kao i onima koji rade u zoni `sive ekonomije`, bez doprinosa svojstvenih zvaničnom zaposlenju", rekao je Barton povodom Međunarodnog dana žena i ukazao na potrebu većeg napora na promociji prava žena i ravnopravnosti polova.

On je istakao da brojni oblici nasilja zasnovanog na polnoj pripadnosti, uključujući nasilje u porodici i trgovinu ljudima, čine naročito ozbiljan oblik diskriminacije žena.

"Snažno podstičemo krivični pravosudni sistem u BiH da obezbijedi adekvatni pravni lijek za žrtve ovih krivičnih djela, kao i onih počinjenih protiv žena tokom sukoba od 1992. do 1995. godine", naveo je Barton.

Prema njegovim riječima, ravnopravnost polova je suština svakog demokratskog društva i važan elemenat u postizanju održivog mira i sveobuhvatne bezbjednosti.

"Prepoznajemo značaj trenutnih i prethodnih dostignuća žena i njihov doprinos političkom, javnom i ekonomskom životu zemlje, ali ostaje još mnogo toga da bude urađeno da bi bila obezbijeđena veća ravnopravnost polova u svim oblastima" - rekao je Berton.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE