• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Distrikt Brčko "napunio" 12 godina

Distrikt je postao prosperitetna i samoodrživa zajednica, jedna od najuglednijih u okruženju, kaže gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić

 Distrikt Brčko "napunio" 12 godina Izvor: MONDO

Gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić rekao je da je distrikt postao prosperitetna i samoodrživa zajednica, jedna od najuglednijih u okruženju, i istakao da predstoje značajna ulaganja u njegov još uspješniji razvoj, prije svega u modernizaciju zdravstva i u saobraćajnu infrastrukturu.

''Uskoro treba da počne izgradnja zaobilaznice oko grada, za šta će kod Evropske banke za obnovu i razvoj biti obezbijeđen kredit od oko 35 miliona evra'', rekao je Gavrić danas u pozdravnom govoru na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja 12 godina Brčko distrikta BiH.

Čestitajući građanima distrikta današnji praznik, supervizor za Brčko Roderik Mur izrazio je zadovoljstvo što je isteklo vrijeme međunacionalne netrpeljivosti i netolerancije, ali i ukazao da predstoji borba protiv korupcije i kriminala kao i u mnogim drugim sredinama.

''Brčko nije Eldorado, mada neki tako ne misle. Mnogo je porodica koje jedva sastavljaju kraj s krajem. Sve više je mladih koji teško podnose teret siromaštva i nezaposlenosti, koji ovdje ne vide svoju bolju budućnost'', istakao je Mur.

Na neophodnost bolje organizovane borbe protiv korupcije i kriminala, u prigodnom govoru ukazao je i predsjednik Skupštine distrikta Brčko Esad Atiuć, rekavši s tim u vezi da i javnu upravu u ovoj lokalnoj zajednici treba učiniti efikasnijom i odgovornijom.

Potpredsjednik brčanskog parlamenta Ivan Krndelj rekao je da u Brčkom ne teče med i mlijeko, ali da, ipak, distrikt nije pred bankrotom, s čime su suočene neke zemlje u okruženju.

"Prihodi su nam u stalnom porastu. Projekcija budžeta od 216 miliona KM za ovu godinu daje nadu da će uslijediti veći podsticaji u privredni razvoj i za rješavanje problema socijalno ugroženog stanovništva'', naglasio je u svom pozdravnom govoru .

Po završetku svečanosti u Domu kulture, gdje je prikazan kratak dokumentarni film o nastanku i razvoju distrikta Brčko i upriličen prigodan muzičko-zabavni program, druženje domaćina i njihovih gostiju nastavljeno je, uz bogatu trpezu, u hotelu "Jelena".

Svečanost je održana u prepunoj sali brčanskog Doma kulture gdje su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog, vjerskog i javnog života lokalne zajednice, kao i visoki gosti iz međunarodinih organizacija i institucija entiteta i BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE