• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srbi neće biti ikebane u Srebrenici

Predsjednik RS najavio da će se srpske političke stranke na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici ujediniti i da će ona će dobiti Srbina za načelnika

 Dodik: Srbi neće biti ikebane u Srebrenici Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi neće biti ikebane u Srebrenici i najavio da će se srpske političke stranke na predstojećim lokalnim izborima u toj opštini ujediniti i ona će dobiti Srbina za načelnika.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je Republika Srpska državotvorni dio državne zajednice koja se zove BiH. "Mi u Republici Srpskoj nemamo entuzijazam za BiH. Mi nismo za BiH kako neko drugi želi, mi smo u BiH zato što moramo i što poštujemo Dejtonski mirovni sporazum", istakao je Dodik.

On smatra da je moguće da sledeći problem za BiH bude budžet, ističući da jedan dio međunarodne zajednice želi da BiH izgradi državom na unutrašnjem planu, jer ona samo prema međunarodnom ugovoru ima teritorijalni integritet i međunarodni kapacitet po Dejtonskom sporazumu.

Predsjednik Republike je istakao da jedni vide BiH u procesu građenja države koja treba da ime svoje ingerencije na unutrašnjem planu, što nije dato Dejtonskim sporazumom i Ustavom, i drugi koji traže da se zadrži legitimna struktura koja je utvrđena Dejtonom i Ustavom i da se samo na ustavan način može doći do promjena određenih institucionalnih i drugih rješenja.

"BiH ukoliko želi konačno da preživi mora da servisira i uvažava potrebe Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je rekao da su visoki predstavnici pokušali silom da promijene politički sistem i da su negdje uspjeli namećući zakone koji su sporni i neodrživi, kao što su Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Kombinacijom raznih mjera pritisaka na Ustavni sud BiH , a sada i odlukom Evropskog suda za ljudska prava se pokušava stvoriti osnov za ustavnu prekompoziciju u BiH, jer se ovdje želi urušiti sistem kako bi se pokazao nemogućim da bi se gradio novi", istakao je Dodik za RTRS.

Dodik je rekao da je sistem u BiH moguć, kako je to i predviđeno Dejtonskim balansom, pri čemu je važno da Republika Srpska o tome i dalje donosi odluke suvereno u pogledu izbora člana Predsjedništva BiH iz Srpske, Savjeta ministara BiH i delegata u Dom naroda parlamenta BiH.

On je napomenuo da Republika Srpske suvreno bira svoje poslanike, člana Predsjedništva BiH i bira i predlaže na potvrdu članove Savjeta ministara BiH, i drugi dio BiH na to apsolutno ne može da utiče.

"Pokušava se sada razbiti taj koncept po kome nešto sada nije u redu u vezi Predsjedništva BiH. Ne može se ništa promijeniti i neće. Može se samo reagovati na odluku u smislu toga da postoji obaveza da se omogući pristup kandidaturi svima. To se omogućava recimo tako što se promijeni samo jedna riječ u stavu i kaže Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH i ništa više", istakao je Dodik.

On je rekao da Srpska ostaje pri neposrednom izboru člana Predsjedništva BiH iz Srpske pri čemu je jedino moguće izmijeniti da se iz Republike Srpske bira jedan član Predsjedništva BiH, umjesto kako sada stoji Srbin i ništa više.

Dodik je rekao da je nemoguće izgraditi BiH na pritisku da se mora ići u Evropu, jer Evropa nije rekla da se mora donijeti ovako ili onako rješenje i dodao da je ono što predlaže Srpska evropsko rješenje.

"Ako je nekom u Sarajevu stalo do BiH u Evropi, neka prihvati ovo o čemu mi govorimo iz RS", poručio je Dodik, dodajući da je Republika Srpska napravila institucionalni okvir koji se prepoznaje kao naodmjereniji za evropske integracije.

On je konstatovao da je Srpska zaostajanjem na evropskom putu na velikoj šteti iz razloga što je BiH trula i ne može ići brže, dok bi Srpska vrlo brzo došla do statusa kandidata.

Predsjednik Dodik je rekao da nije optimista da će na sutrašnjem sastanku stranačkih lidera, čiji je on domaćin kao lider SNSD-a, doći do kompromisa u vezi provođenja odluke "Sejdić-Finci".

"Ne vjerujem da je moguće da dođe do nekog posebnog približavanja stavova u smislu dolaska do nekog rješenja, iz prostog razloga što se potpuno zanemaruje suština koja govori o BiH, jer ovdje nije riječ o samoj odluci", rekao je Dodik i dodao da na sutrašnjem sastanku u Banjaluci neće biti govora ni o promjeni Izbornog zakona za Srebrenicu, jer tako nešto nije ni prihvatljivo za Republiku Srpsku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE