• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojadinović: BiH se nije suočila s prošlošću

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Ninoslav Stojadinović izjavio je da se Bosna i Hercegovina još nije suočila sa zločinima iz prošlosti i dok to ne učini ne može biti pomaka.

 Stojadinović: BiH se nije suočila s prošlošću Izvor: MONDO

"Tu leži problem BiH, jer se nije suočila sa zločinima, naročito onim koje su počinili predstavnici bošnjačkog naroda. Dok se to ne učini nema ozbiljnijih pomaka", kazao je Stojadinović za "Glas Srpske".

On je ocijenio da Srbi i Hrvati nemaju tih problema, dok je problem kod bošnjačkih političara, što nemaju hrabrosti za državničke odluke...

Prema njegovim riječima, Srbija je pokaza šta treba da uradi svaka zemlja bivše Jugoslavije da bi se suočila s prošlošću, a prije svega sa zločinima koje su počinili predstavnici njihovog naroda.

Stojadinović je ocijenio da je period od 2006. do 2010. godine bio dosta loš za regionalnu saradnju koja je, kako smatra, veoma bitna ne samo za nas iz regiona nego i za naše perspektive pridruženja Evropskoj uniji.

"Stvari su počele da se mijenjaju poslije izbora hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Poslije toga su predsjednik Srbije Boris Tadić i Josipović počeli dobru saradnju. sljedeći korak koji je značio pomak u dobrom pravcu desio se poslije posljednjih izbora u BiH", rekao je Stojadinović.

On je posebno ukazao da je dolazak Bakira Izetbegovića umjesto Harisa Silajdžića na funkciju člana Predsjedništva značio veliki pomak i drugačiju atmosferu, a dolaskom Zlatka Lagumdžije na funkciju ministra inostranih poslova BiH dobijen je bolji poznavalac prilika i ozbiljniji političar.

Stojadinović je najavio da će Lagumdžija u zvaničnu posjetu Srbiji doći 14. marta, a vrlo brzo nakon toga uslijediće i posjeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Upitan kako gleda na miješanje poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Mustafe Cerića u političke i vjerske odnose u Srbiji, Stojadinović je rekao da se on ne meša samo u odnose u Srbiji između vlasti i dijela Islamske zajednice nego se na neprimjeren način meša i u odnose unutar jedne konfesije.

"Osim toga upliće se u političke odnose i otvoreno neke političare napada, a druge favorizuje. Kada se tome doda njegov sukob sa kardinalom Vinkom Puljićem jasno je kako djeluje reis Cerić. Pitanje vjerskih zajednica je veoma osjetljivo. BiH je sekularna država kao i Srbija i to bi trebalo poštovati", rekao je Stojadinović.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE