• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Zagorec da odgovori o švercu oružja

Haški tribunal danas je obavezao penzionisanog hrvatskog generala Vladimira Zagorca da razgovara sa odbranom Radovana Karadžića.

 General Zagorec da odgovori o švercu oružja Izvor: MONDO

Odbrana je tražila da sa Zagorcem razgovara o švercu oružja iz Irana, preko Hrvatske, u BiH 1994-95. kada je on bio glavni oficir za nabavku oružja u Hrvatskoj vojsci.

Po Karadžićevoj odbrani, u februaru i martu 1995. tako je prošvercovano oružje u Tuzlu, a odatle u Srebrenicu.

Zagorec koji u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu zbog odvojenog krivičnog djela, odbio je da se dobrovoljno sretne i razgovara sa Karadžićevim pravnim savjetnikom Piterom Robinsonom.

Informacije koje Karadžić, koji se brani sam, traži od generala Zagorca, proistekle su iz razgovora koji je odbrana imala sa Miroslavom Tuđmanom, koji je u kritično vrijeme bio šef hrvatske obavještajne službe HIS.

Tuđman, sin tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, sa Karadžićevim savjetnikom razgovarao je tek pošto ga je Tribunal na to primorao obavezujućim nalogom.

Vlasti Hrvatske nisu se protivile da Zagorec razgovara sa Karadžićevom odbranom, ali su naglasile da tema tog razgovora ne može biti snadbdevanje Hrvatske vojske oružjem tokom rata.

Tribunal sudi bivšem predsjedniku Republike Srpske po optužnici za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šljemova" UN za taoce, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE