• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova optužnica protiv Željka Jukića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH i Hrvatske Željka Jukića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. godine.

 Nova optužnica protiv Željka Jukića Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH i Hrvatske Željka Jukića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. godine nad civilima Bošnjacima na području opštine Prozor i u logoru Dretelj kod Čapljine.

U optužnici se navodi da je Jukić, kao pripadnik brigade "Rama" HVO-a, od jula do kraja septembra 1993. godine u okviru napada vojnih snaga HVO-a i Hrvatske vojske u opštini Prozor vršio progon civila Bošnjaka na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

On je optužen da je učestvovao u zajedničkom planu i doprinosio ostvarenju zajedničkog cilja čineći druga nečovječna djela, u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

Optuženi se tereti da je 7. jula 1993. godine ili približno tog dana u večernjim časovima u Vatrogasnom domu u Prozoru, u kojem se nalazilo sjedište Vojne policije HVO-a Prozor i zatvor u kome su zatvarani Bošnjaci, jednom civilu zapaljenom cigaretom pržio lice, na taj način praveći mu krst na desnom obrazu. Potom ga je odveo u drugu prostoriju, gdje ga je tukao, zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine, te otvorenim plamenom palio bradu i lice.

U optužnici navodi da je Jukić sredinom jula 1993. godine u logoru Dretelj kod Čapljine isto lice fizički i psihički zlostavljao, što je za posljedicu imalo nanošenje teške fizičke i psihičke boli oštećenom.

Ovo je druga optužnica podignuta protiv Jukića i proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje. Prva optužnica, kojom se tereti za ratne zločine, podignuta je u januaru. Tužilaštvo je saopštilo da se Jukić nalazi u pritvoru od 2. novembra prošle godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE