• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić pozvao novinara za svjedoka

Sud prihvatio Karadžićev zahtjev da za svjedoka pozove novinara i naučnika iz Beograda Zorana Petrovića-Piroćanca.

 Karadžić pozvao novinara za svjedoka Izvor: MONDO

Pretresno vijeće Haškog tribunala prihvatilo je danas zahtjev nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se na unakrsno ispitivanje pozove novinar i naučnik iz Beograda Zoran Petrović-Piroćanac.

Ranijom odlukom vijeća bilo je predviđeno da se u dokaze uvede Petrovićev iskaz na suđenju u predmetu "Popović i drugi", ali ne i da ga Karadžić unakrsno ispituje.

Bivši predsjednik Republike Srpske tražio je da Petrović, ipak, bude pozvan i tako bude provjerena istinitost iskaza ranijeg svjedoka, nekadašnjeg dopisnika britanskog "Indipendenta" Roberta Bloka.

Blok je, naime, izjavio da je iz dva izvora čuo da je "Karadžić bio ljut" nakon što je na beogradskoj televiziji "Studio B" emitovan dokumentarni film koji je Petrović snimio na području Srebrenice sredinom jula 1995. godine, nekoliko dana nakon što je Vojska Republike Srpske ušla u to mjesto.

Blok je naveo da je Petrović jedan od izvora koji mu je rekao da je "Karadžić bio ljut", a drugi vozač, čije ime nije želio da saopšti.

Karadžić je u zahtjevu naveo da Blok nije svjedočio u predmetu "Popović i drugi", a da Zoran Petrović, kada je svjedočio u tom predmetu, nije bio pitan da li je "Karadžić bio ljut" zbog emitovanja srebreničkih snimaka i da li je preduzeo neke mjere da se snimci konfiskuju.

Tužilaštvo se nije protivilo zahtjevu.

Vijeće je navelo da je raniju odluku u vezi sa ispitivanjem Petrovića izmijenilo, jer smatra da je u interesu pravde da se od njega direktno čuje o ovom događaju, kako bi procijenilo vjerodostojnost iskaza dobijenog iz druge ruke, prezentovanog tokom svjedočenja Roberta Bloka.

Vijeće smatra da bi bilo u interesu pravde da Karadžić unakrsno ispita svjedoka i u vezi sa drugim aspektima o snimcima iz Srebrenice, navodi se u odluci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE