• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Usklađivanje penzija u 2013.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da će prvo usklađivanje penzija biti izvršeno u 2013. godini i da je u ovom momentu bitno održati kontinuitet isplate penzija.

 Džombić: Usklađivanje penzija u 2013. Izvor: MONDO

Odgovarajući na poslanička pitanja, premijer Džombić je rekao da se može pratiti priliv sredstava u Fond i na osnovu toga izvršiti određene korekcije i u ovoj godini, ali da se tom pitanju treba pristupiti realno.

On je dodao da su novim zakonskim rješenjima garantovana boračka prava izvučena iz sistema PIO i prenesena na posebnu budžetsku poziciju, što predstavlja pravičniju raspodjelu sredstava."Bitno je da je uvedeno novih 52.000 korisnika boračkog dodatka na mjesečnom nivou, od čega je 18.000 onih koji su imali smanjenje penzija uključeno u ovih 52.000, dok su ostalo potpuno novi korisnici", objasnio je Džombić.

"Jasno je da svim budžetima trebaju dodatna sredstva, ali mislim da drastično povećanje stope PDV-a nije način, jer će to dodatno ugroziti standard građana BiH", upozorio je Džombić, dodajući da se to ne može usvojiti bez saglasnosti Republike Srpske. On je podsjetio da je Vlada predložila uvođenje diferencirane stope PDV-a kojom će ona biti povećana na luksuznu robu, a smanjena na osnovne životne namirnice.

Govoreći o stipendiranju studenata u Srpskoj, Džombić je naveo da se u ovoj godini stipendira 1.000 studenata za šta je izdvojeno tri miliona maraka posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture i 770.000 KM posredstvom Fonda "Dr Milan Jelić".

Premijer je najavio da će sa rukovodstvom Narodne skupštine razgovarati o tome da li skupština želi ponovnu proceduru o nacrtu zakonu o doprinosima i o načinu na koji će on biti dostavljen."Žao mi je što poslanici opozicije nisu razumjeli tekst Zakona, ili su bili izloženi određenom uticaju lobija", rekao je Džombić. On je naveo da Vlada nijednog trenutka nije pomišljala na smanjenje plata u zdravstvu, ali da svi zaposleni u tom sistemu moraju da shvate da je neophodna racionalizacija svih troškova.

Premijer je istakao Svjetska banka traži rigoroznije rezove i u sistemu PIO i da, prema određenim kalkulacijama, Srpska u regionu najmanje izdvaja za zdravstvo po stanovniku.

Komentarišući iz opozicije najavljeno potpisivanje peticije za povlačenje iz primjene Zakona o PIO, Džombić je rekao da je ovo pogodan trenutak koji se može iskoristiti u političke svrhe, ali i da je opozicija svjesna da je ovo zakonsko rješenje pravičnije od prethodnog. On je naglasio da socijalna davanja boračkoj kategoriji zbirno nisu smanjena, već su povećana za pet miliona KM, i da je sve što je premješteno iz Fonda PIO, a pripadalo je zagarantovanim pravima, smješteno u borački dodatak na mjesečnom nivou.
U Republici Srpskoj je od 1999. do 2005. godine privatizovano 661 preduzeće i po tom osnovu dobijeno je 207 miliona KM, od čega je 180 miliona stara devizna štednja. Od 2006. do 2011. privatizovana su 53 preduzeća, a dobijeno je 1,517 milijardi KM, od čega je svega 964.000 stara devizna štednja, rekao je predsjednik Vlade, odgovorajući na poslaničko pitanje koliko je preduzeća u RS privatizovano. Kako je naglasio, jedan od osnovnih problema koji je Vlada zatekla 2006. bila je stara devizna štednja.

"Tu je bilo nezakonitih radnji, zbog čega je Vlada izmjenom zakona onemogućila da se privatizacija vrši starom deviznom štednjom, što je omogućilo priliv ovako velikih sredstava", objasnio je premijer. Vlada je, s druge strane, verifikovala staru deviznu štednju i promijenila zakon smanjivši kredit otplate obveznica stare devizne štednje na pet godina, čime je drastično povećala vrijednost obveznica po osnovu stare devizne štednje.

Džombić je na poslaničko pitanje šta je dogovoreno sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, odgovorio da postoji spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srpske.

"Prioritetna pitanja su izgradnja HE Dubrovnik dva i način realizacije ove investicije, kao i izgradnja mosta na rijeci Savi", rekao je Džombić. "Ukoliko ovaj projekat nije prioritet za Hrvatsku u ovoj godini, dogovoreno je da mi možemo od svojih sredstava da izgradimo most, a da u određenom vremenskom periodu napravimo sporazum kako da nam Hrvatska vrati uložena sredstva", rekao je Džombić.

On je istakao da je tačno da 38.000 penzionera koji pripadaju boračkoj kategoriji ima određeno smanjenje penzija, ali da će njih 18.000 dobijati borački dodatak na mjesečnom nivou i još 52.000 boraca koji nikada ranije nisu primali bilo kakvu nadoknadu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE