• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić i Lagumdžija za "nordijsku" diplomatiju

BiH i Srbija razmotriće mogućnost zajedničkog predstavljanja u svijetu po takozvanom "nordijskom" modelu.

 Jeremić i Lagumdžija za "nordijsku" diplomatiju Izvor: MONDO

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija izjavili su u Beogradu da je njihovim današnjim susretom otvorena "nova stranica" u bilateralnoj saradnji dvije zemlje, koja će biti mnogo dinamičnija.

Dvojica ministara su potpisali Sporazum o pružanju konzularne pomoći za državljane BiH, odnosno Srbije u trećim zemljama, gdje jedna od potpisnica nema diplomatsko predstavništvo i dogovorili se da razmotre mogućnost zajedničkog predstavljanja u svijetu po, kako je rečeno, nordijskom modelu.

Oni su se dogovorili i da "taj paket" ponude drugim zemljama u regionu.

Jeremić je, nakon potpisivanja Sporazuma, najavio da će dvije zemlje uskoro formirati spisak svih pitanja za koja se misli da treba da budu rješavani zajednički, a nakon toga i operativno tijelo koje će se baviti rješavanjem tih pitanja.

"Nema više prepreka. Ima puno prostora za zajedničku saradnju. Imamo zajedničke ciljeve i modele kroz koje možemo da sarađujemo", rekao je Jeremić.

Lagumdžija je istakao da treba iskoristiti činjenicu da u regionu postoje tri šefa države i predsjednika vlada koje djeluju u sinergiji.

On je podsjetio da su se BiH i Srbija prije 10 godina dogovrile da se uzajmno podržavaju u procesu prijema u članstvo Savjeta Evrope, a sada ista takva saradnja može da važi kada je riječ o članstvu u Evropskoj uniji.

"Da se i na političkoj sceni desi sindrom Evrovizije", istakao je Lagumdžija tokom drugog dana prve zvanične posjete Beogradu.

Jeremić je takođe izrazio zadovoljstvo što je Lagumdžija odabrao Beograd za prvu zvaničnu posjetu od izbora na tu funkciju i podsjetio da je i njegova posjeta Sarajevu bila prva nakon preuzimanja dužnosti.

Dvojica ministara su se saglasili i da u posljednje vrijeme postoji pozitivna klima na nivou šefova država BiH, Srbije, kao i Hrvatske.

Upitani da prokomentarišu izjavu ambasadora Srbije u BiH Ninoslava Stojadinovića koji je banjalučkim medijima u ponedjeljak rekao da se BiH još nije suočila sa zločinima iz prošlosti, naročito onima koje su počilinili pripadnici bošnjačkog naroda, Jeremić je rekao da "ambasador nije dobro citiran".

Lagumdžija je kazao da mu je "drago da je čuo da je citat pogrešan" i dodao da je time taj problem riješen.

Dvojica ministara su najavili da će se u narednom periodu često sretati i najavili da će u aprilu u Beogradu biti održan regionalni sastanak "UN - Alijansa civilizacija", a 24. aprila i međunarodna donatorska konferencija o izbjeglicama.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE