• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum Holbruk-Karadžić je u Skoplju?

Skopski advokat Ignjat Pančevski tvrdi da posjeduje originalnu dokumentaciju sporazuma Holbruk - Karadžić.

 Sporazum Holbruk-Karadžić je u Skoplju? Izvor: MONDO

Dokumentacija o "pravno validnom" ugovoru između bivšeg predsjednika Republike Srpske i Ričarda Holbruka, u ulozi američkog izaslanika SAD, sa garancijama Vašingtona za bezbjednost i sudsku zaštitu pod uslovom da se Karadžić povuče iz političkog života - nalazi se u Skoplju, "na sigurnom", potvrdio je za "Novosti", advokat Ignjat Pančevski.

Otkrivanjem dijela fotokopirane dokumentacije, Pančevski je potvrdio posjedovanje "originalne dokumentacije o tom dogovoru na srpskom i engleskom jeziku", sa potpisima Karadžića i Holbruka.

Pored tog dijela dokumentacije, Pančevski je novinaru "Novosti" pokazao da posjeduje i "pripremni akt garancija" za sprovođenje pomenutog dogovora sa potpisima - Radovana Karadžića, Ričarda Holbruka, Slobodana, Miloševića, Milana Milutinovića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić i Alekse Buhe, od 19. jula 1996. godine.

"Razumijem dileme u pitanjima odakle baš kod mene sva ta dokumentacija koja je, odgovorno tvrdim, vezana i za neke druge slučajeve, poput predmeta o generalu Ratku Mladiću.

Svu tu dokumentaciju sam dobio od klijenata koji su zatražili pravnu pomoć u pokušaju zaštite od stranih obavještajnih službi zapadnih sila.

U hrpi dokaznog materijala o svojim vezama i angažmanima sa zapadnim obavještajnim službama za prljave poslove na Kosovu, u Srbiji i Makedoniji, klijenti su mi dostavili i dokumentaciju dogovora Karadžić - Holbruk, i još dosta toga", tvrdi Pančevski.

Na pitanje, da li se neko od tih klijenata, koji su mu dostavili dokumentaciju, u bilo kom svojstvu pojavljivao pred sudovima u zemlji, ili pred Haškim tribunalom, Pančevski za "Novosti", odgovara:

"Ne. Niko se nije usudio da ih na bilo koji način pred sudom koristi, jer su uvijek insistirali da se pojave sa advokatom, a mnogi znaju za zamku i zato se ne osjećaju bezbjedno. Neki su i uklonjeni."

Aktuelizovanje ovog dokumenta, o kojem je nekoliko puta bilo riječi i u Haškom tribunalu, ali nikada nije pokazan original, Pančevski objašnjava na sljedeći način:

"Nikome ništa ne namećem. Meni nije u interesu da nekom doturam dokumentaciju koja je godinama ovdje. Nisam angažovan ni na koji način od optuženih u Hagu. Ali odgovorno tvrdim da konkretno pomenuti dogovor Karadžić - Holbruk postoji i da je sve to moguće provjeriti i iskoristiti kao dokazni materijal."

Međutim, ovaj advokat ne navodi, na primjer, na koliko je tačno stranica sačinjen akt, ali sugeriše da bi iz svega moglo da se izvuku svi bitni detalji čak i za preokret u aktuelnom procesu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu.

"Dio dokumentacije se nalazi kod mene, a drugi dio je sklonjen, ali sam upoznat gdje, i tvrdim da još postoji", objašnjava Pančevski i opisuje da na aktima nema pečata, već samo stoje potpisi.

Napominje da su "obje strane" dokument koji posjeduje potpisale "na srpskom i engleskom".

Dio dokumentacije koja se nalazi kod skopskog advokata, kako sam tvrdi, "može biti od bitne koristi i pomoći i Makedoniji i zemljama Balkana, posebno Srbiji", jer oslikava motive i precizni scenario raspleta ratne drame u kriznim područjima bivše Jugoslavije.

"U tim dokumentima su i imena velikog broja političara, plaćenika, direktnih izvršilaca prljavih poslova na Balkanu, sa preciznim adresama, brojevima računa u bankama, iznosima uplaćenih sredstava", tvrdi Pančevski.

On navodi da posjeduje i nudi na uvid dokument o garancijama za sprovođenje akta Karadžić - Holbruk, sačinjen na osnovama prethodnog sastanka američkog izaslanika sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu.

Precizirao je da je sa ondašnjim predsjednikom Narodne skupštine RS Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. u Beogradu razgovarao sa Holbrukom. Tu je bio i njegov tim za pripremu garancija odluke o povlačenju Karadžića.

U zamjenu, bivšem predsjedniku RS date su garancije da ga neće goniti Haški tribunal. Taj "papir" pripremnog akta sa potpisima Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Alekse Buhe, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, Pančevski nudi "zasad samo na uvid".

Međutim, Aleksa Buha, jedan od navodnih potpisnika sporazuma koji pominje advokat Pančevski tvrdi da je to "neka izmišljotina".

"Ništa od toga. Ričard Holbruk je umro, tako i da postoji nešto, to bi se tretiralo kao privatno. Ja sam video papir o demisiji Radovana Karadžića sa funkcije predsjednika, ali u njemu nema nikakve Holbrukove obaveze prema njemu", tvrdi Buha u izjavi za "Novosti".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE