• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani: Obustavite gradnju u parku!

Tristotinjak Banjalučana okupilo se u petak ispred Administrativne službe Grada protestujući protiv gradnje u tzv. Picinom parku.

 Banjalučani: Obustavite gradnju u parku! Izvor: MONDO

Nezadovoljni građani su povicima "Lopovi, lopovi", "Pada Vlada" jasno izrazili svoje stavove o "sumnjivom" preuzimanja parcele od 30.000 metara kvadratnih, između ulica Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Pave Radana i Prvog Krajiškog Korpusa, na zelenoj površini kod Medicinske elektronike, koju je Grad prodao privatnom preduzeću "Grand trejd".



Obzirom da se građanima nije obratio niko od nadležnih iz gradske uprave, uputili su zahtjev Gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću i Administrativnoj službi grada Banjaluka u kojem zahtijevaju sljedeće:

1. Obustava radova na pomenutoj lokaciji;
2. Objavljivanje kompletne dokumentacije u vezi sa izgradnjom objekata I prodajom zemljišta, uključujući ugovor o prodaji zemljišta, građevinske dozvole, kompletnu dokumentaciju sa konkursa za dodjelu zemljišta iz 2003. godine i podatke o cijeni građevinskog zemljišta po kojoj je izvršena prodaja, te odluku Skupštine grada o dodjeli zemljišta;
3. Revidiranje procesa dodjele zemljišta od strane nadležnih institucija.



Predsjednik Centra za životnu sredinu Banjaluka Miodrag Dakić negirao je da protesti imaju ikakve veze s političkim partijama u svrhu predizborne kampanje kako su to predstavili pojedini mediji.

"To više govori o njima a ne o nama. Naši protesti su potpuno izvan političkih partija", rekao je Dakić, a sličnu ocjenu dao je i predsjednik Transparensi Internacionala BiH Srđan Blagovčanin.

"Ne postoji nikakva politička pozadina ovih protesta. Ovdje su mladi ljudi, koji su informisani preko Interneta, misle svojom glavom i ne mogu biti prevareni".



Građani su nosili brojne transparente među kojim i "Koliko košta park Mladen Stojanović?", "Beton ne cvrkuće", "Zašto se bojite drveća?", "Banjaluka je naša, spasimo je od Laktaša", "Betoniraj svoju avliju", "Incel?", "Medincinska elektronika"….

Ovo je bio četvrti dan protesta, koje je obezbjeđivao i priličan broj policijaca, ali je sve proteklo bez ijednog incidenta.

Banjalučani su takođe samoinicijativno upalili svijeće za nedavno poginule padobrance u nesreći kod Zalužana, mada su neki demonstranti konstatovali da su to svijeće za aktuelnu vlast.

Nekoliko sati kasnije, tačnije u 18.00, Banjalučani su se opet okupili kod Medicinske elektronike.

Protesti u Banjaluci organizovani su spontano preko društvene mreže Facebook. Grupa na Facebooku broji više od 38 hiljada članova i u stalnom je porastu.

Građevinska kompanija "Grand trejd", čiji je vlasnik banjalučki biznismen Mile Radišić, počela je tokom vikenda radove na zelenoj površini ispred zgrade preduzeća "Medicinska elektronika" na kojoj bi na 30.000 metara kvadratnih trebalo da bude izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE