• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FTV: Smijenjen Bakir Hadžiomerović

Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić razriješio je Bakira Hadžiomerovića s pozicije odgovornog urednika TV programa i multimedije u RTV FBiH.

 FTV: Smijenjen Bakir Hadžiomerović Izvor: MONDO

Ovu odluku jednoglasno je podržao Poslovodni odbor RTV FBiH, a Hadžiomeroviću je istovremeno ponuđen novi ugovor o radu na radnom mjestu - komentator.

Hadžiomerović je prekršio niz uređivačkih načela što se vidi iz šestomjesečne programske analize televizijskog programa, koju je sačinio izvršni direktor za programe Zvonimir Jukić, saopšteno je iz Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

U analizi su utvrđeni uređivački propusti kroz permanentne neracionalne promjene planova produkcije, te kroz kontinuirano kršenje etičkog i novinarskog kodeksa u informativnim programskim sadržajima, a posebno u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik dva.

U Programskoj analizi, koja se bavi centralnim Dnevnikom, između ostalog, navodi se da je ova emisija najčešće nije obavljala svoju primarnu fukciju glavne dnevne informativne emisije, a nerijetko se bavila magazinskom obradom davno prošlih događaja prerastujući tako u magazinsku formu.

"U Dnevniku je permanentno ispreplitana forma vijesti i komentara, a komentari nisu, premda to kodeks nalaže, odvajani od informacija. Retorika i kvalifikacije izricane u najavama priloga takođe su izlazile iz uobičajene forme televizijskih informativnih formata", navodi se u saopštenju.

U Poslovnom odboru smatraju da su stalni, neprimjereni i suprotno kodeksu neoznačeni komentari, korištenje neprimjerenog jezika i kvalifikacija, zloupotreba određenih tragičnih događaja u difamiranju nekih javnih zvaničnika s kojima ti događaji nemaju nikakve veze, te navođenje prezentera da gestovima pokažu naklonost ili nenaklonost prema određenim stranama ozbiljno doveli u pitanje vjerodostojnost centralne informativne emisije FTV-a.

Hadžiomerović je, iako to ne dopuštaju interni akti RTV FBiH, neovlašteno istupao u medijima, te je u svojim izjavama neosnovano osporavao odluke generalnog direktora i Poslovodnog odbora, čime je doveo u pitanje poslovni ugled RTV FBiH u javnosti, a više mjeseci nije održavao ni redovne sastanke Programskog kolegijuma čime je doveo u pitanje planiranu produkciju, harmonizaciju uređivačke politike, te odvijanje programa.

Ukoliko Hadžiomerović ne prihvati ponuđeni izmijenjeni Ugovor o radu na radno mjesto komentator u roku od 15 dana od dana dostavljanja Rješenja o razrješenju sa pozicije Urednik TV programa i multimedije, prestaje mu radni odnos u RTV Federacije BiH, navodi se u saopštenju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE