• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Nedopustivo ponašanje Instituta prema Mladićevim advokatima

Košarac je izjavio da je nedopustivo ponašanje Instituta, koji Mladićevim advokatima još nisu dostavili spisak stradalih u Srebrenici

 Košarac: Nedopustivo ponašanje Instituta prema Mladićevim advokatima Izvor: MONDO

„Očigledno je da Institut za nestala lica BiH manipuliše brojem nestalih u BiH, a pogotovo brojem stradalih Bošnjaka u Srebrenici, pošto ni do danas nije uspostavljena centralna evidencija nestalih“, rekao je Srni, šef Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac.

On je dodao da su zbog nepostajanja zvaničnog spiska nestalih u Srebrenici, i „zaslugom“ Instituta, mnogi Srbi osuđeni na drakonske kazne zatvora.

„Nadležno ministarstvo BiH treba u što skorije vrijeme da se pozabavi Upravnim odborom Instituta za nestala lica BiH jer je većini njihovih članova odavno istekao mandat“, istakao je Košarac.

On je napomenuo da je jedan od ključnih razloga za to i činjenica da ovih dana ističe mandat članovima Kolegijuma direktora, čije je imenovanje upravo zadatak ovog odbora.

„Još u februaru u Ministarstvu za ljudska prava BiH obećali su da će se ovo pitanje naći na jednoj od sjedica Savjeta ministara BiH, što se ni do danas nije desilo“, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, očigledno je da anarhija u Institutu odgovara pojedincima koji tamo sjede i koji čekaju da se na nezakonit način ponovo uhljebe na mjesta koja ničim nisu zaslužili.

Košarac je naglasio da je postalo gotovo degutantno iznova ukazivati na silne propuste, manipulacije i nedosljednost u radu Instituta, jer kako je rekao, niko od nadležnih i ne pokušava da nađe izlaz iz lavirinta, čiji su najveći taoci porodice koje još traže svoje nestale.

On je ocijenio da odgovornost za ovakvu situaciju snosi i Međunarodna komisija za nestale BiH, koja je jedan od suosnivača Instituta.

Košarac je u svojstvu delegata u Domu naroda parlamenta BiH, ali i kao šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, ukazivao na potrebu da se u interesu porodica nestalih, na zakonit način, riješe kadrovska pitanja u Institutu za nestala lica BiH.

Tim odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom u aprilu je od Instituta za nestala lica BiH zatražio informaciju da li je spisak nestalih Bošnjaka u Srebrenici verifikovan, kako je to i predviđeno Zakonom o nestalim licima BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE