• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeni protesti zbog "Picinog parka"

Nastavljeni protesti zbog rušenja „Picinog parka“ u Banja Luci. Banjalučani u borbi i za očuvanje zelene površine u naselju Sime Matavulja gdje gradske vlasti žele da naprave parking.

 Nastavljeni protesti zbog "Picinog parka" Izvor: MONDO

Protesti protiv izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa preduzeća Grand Trejd na prostoru između medicinske elektronike i nekadašnje zgrade Vlade RS, nastavljeni su i u nedjelju.

Šestog dana protesta nekoliko stotina ljudi okupilo se pored popularnog „Picinog parka“ protestujući zbog uništavanja jedne od posljednjih zelenih površina u Banja Luci.

Banjalučani su protestovali uz bubnjeve, pištaljke i brojne transparente, ali nisu mogli ući na prostor parka koji je ograđen.

Policija je kao i dosad pratila demonstrante, a ovoga puta je i fotografisala učesnike protesta.

„Dobili smo informaciju da je policija fotografisala učesnika skupova , ne znamo zašto. Bilo bi normalno da budemo informisani o tome zašto policija fotografiše građane RS i po čijem nalogu. Svakog dana imamo sve više informacija da ono što se radi tamo u parku je potpuno nelegealno može se čak govoriti o udruženom zločinačkom poduhvatu gdje više institucija i pojedinaca mimo zakona pokušavaju uništiti jednu od posljednjih zelenih površina u gradu“, rekao je Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu koji učestvuje u protestima.



Poslije okupljanja u parku demonstranti su sa brojnim transparentima poput „Park je naš“ i „ORA 2012. Banja Luka je naša spasimo je od Laktaša“ uz zvuke bubnjeva i pištaljki prošetali banjalučkim ulicama i uputili u naselje Sime Matavulja čiji stanovnici takođe vode borbu za očuvanju jedine zelene površine u ovom gradu.

Među zgradama u ovom naselju je livada na kojoj su odrasle generacije Banjalučana i koja prestavlja jedinu zelenu oazu u ovom naselju, a najnovijim regulacionim planom gradske vlasti predvidjele su njeno betoniranje i izgradnju parkinga.

„Naš dolazak ovdje je aktivnost podrške astanoivnicima naselja Ante Jakića (građani koriste ovaj naziv umjesto Sime Matavulja, op.a.) da se izbore u svojoj anmjerei a to je sprečavanje izgradnje parkinga na ovoj zelenoj površini. Oni su čak prije nas koji branimo Picin park počeli svoju borbu za očuvanje ove zelene površine. Ovo je vid solidarnosti za stanovnicima ovog naselja, nadam se da će i oni biti solidarni s nama. Ovo nisu jedine površine koje su na udaru u našem gradu i nadamo se da će se i stanovnici drugih naselja koji imaju sličan problem solidarisati s nama kao i mi s njima“, istakao je Dakić.



Banjalučanin Saša Kecman jedan je od mještana naselja Sime Matavulja koji su se u nedjelju okupili i organizovali druženje i brojne sportske aktivnosti a sve u cilju protesta protiv izgradnje parkinga na ovoj livadi.

"Okupili smo se da spasimo ovo malo zelenila što nam je ostalo. Ovdje na ovom brdašcu iza nas generacije su se spuštale zimi na snijegu, djeca ovdje igraju fudbal i sramota je da sada ovdje naprave parking. Ne možete se navodno truditi da djeca ne puše travu, cigare, odgovarati ih od poroka a da im u isto vrijeme uništavate zelenilo. Hvala ljudima koji su došli iz parka i podržali nas. Ovim putem molim vlast da spasi ovo malo zelenila što nam je ostalo. Ne ulazim u politiku, ali ako imaju srce, ako imaju duše, ako neko od vlasnika države ima svoje dijete zar ne bi više volio da se ono igra na travi a ne na betonu", zapitao se Kecman.



Stanovnici naselja Sime Matavulja nosili su takođe transparente na kojima su poručili vlastima „Ovo je naša livada“, „Ne damo livadu“ a na njoj je povremeno odjekivala poruka „Ovdje neće biti parkinga“.

Protesti protiv rušenja „Picinog parka“ biće nastavljeni novim okupljanjem građana poslijepodne ispred parka, kao i svakog dana do prestanka radova na izgradnji, najavili su učesnici.

(G.A. – MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE