• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS neće podržati izbor sudija Ustavnog suda RS

Srpska demokratska stranka (SDS) neće podržati izbor sudija Ustavnog suda Republike Srpske (RS), jer troje od četvoro predloženih kandidata pripadaju užem rukovodstvu vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 SDS neće podržati izbor sudija Ustavnog suda RS Izvor: MONDO

SDS smatra da u Ustavnom sudu RS ne treba da budu članovi političkih partija", rekao je danas novinarima u Banjaluci delegate SDS-a u Veću naroda RS Miodrag Kovačević.

On je naveo da je apsurdno da, dok u zemljama okruženja predsjednici napuštaju stranačke funkcije, sudije u Ustavnom sudu RS budu partijski ljudi.

Predsjednik RS Milorad Dodik predložio je parlamentu RS da se za predsjednika Ustavnog suda RS imenuje Džerard Selman, aktuelni entitetski ministar pravde, a za sudije Zoran Lipovac, delegat u Veću naroda RS, profesor prava Snežana Savić, i Amor Bukić, bivši glavni republički tužilac.

Zoran Lipovac imenovan je za delegata u Veću naroda kao kandidat SNSD-a, a bio je ministar uprave i lokalne samouprave u prethodnoj Vladi RS.

"To za RS može da proizvede negativne političke posljedice i zato sutra na sjednici Veća naroda nećemo podržati predložene kandidate, kao što to neće uraditi ni poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, izbor sudija Ustavnog suda, koji su partijski kadrovi, "poslao bi ružnu poruku izvan RS - da u entitetu imamo atmosferu totalne partijske kontrole svih institucija i mogućnosti zloupotrijebe od strane stranke koja kontroliše sve te institucije".

On je još kazao da je presedan to što što je za sutra sazvana sjednica Veća naroda RS, prije zasjedanja Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa o izboru sudija Ustavnog suda, jer je dosadašnja praksa bila da Veće naroda razmatra odluke koje je prehodno usvojio parlament.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE