• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga o Srebrenici na italijanskom jeziku

Knjiga "Srebrenica - kako se zaista zbilo", autora Zorana Jovanovića i Aleksandera Dorina, nedavno je objavljena na italijanskog jeziku

 Knjiga o Srebrenici na italijanskom jeziku Izvor: MONDO

Knjiga "Srebrenica - kako se zaista zbilo", autora Zorana Jovanovića i Aleksandera Dorina, nedavno je objavljena na italijanskog jeziku u izdanju izdavačke kuće "Zambon", a u maju je predstavljena i italijanskoj publici na Sajmu knjige u Torinu.

Koautor knjige, novinar i publicista iz Vlasenice Zoran Jovanović rekao je Srni da će krajem oktobra knjiga biti predstavljena i na Sajmu u Rimu.

"Ideja je bila da pokušamo zapadu i uopšte svjetskoj javnosti pokazati sakrivenu istinu o stradanju Srba u prošlom ratu, kao i događajima i akterima zločina nad srpskim narodom. Naravno, knjiga nijednim svojim slovom ne prikriva zločine nad dugim narodom počinjene od pojedinaca iz srpskog narod", kaže Jovanović.

Svoje prvo pojavljivanje pred zapadnom publikom knjiga "Srebrenica - kako se zaista zbilo", imala je na Sajmu knjige u Lajpcigu, u martu prošle godine.

Jovanović kaže da je knjiga privukla pažnju čitalaca, izdavača i kritike, a u njemačkoj štampi predstavljena kao "knjiga koja je zaustavila laž".

"Neki predstavnici Fonda za zaštitu ugroženih naroda pokušali su prvo da spriječe njeno pojavljivanje na Sajmu, a potom da ospore tačnost i istinitost onoga što je u njoj napisano. Međutim, sve je to obrazloženo dokumentima i fotografijama i tu smo odnijeli značajnu pobjedu u promociji knjige", istakao je Jovanović.

On tvrdi da nijedan zločin nad Srbima u bilo kojem pravosudnom sistemu, od Haškog tribunala do Suda BiH, nije procesuiran.

"Odnosno, procesuiran je jedan u Hagu, slučaj Nasera Orića, ali to je tako nakaradno urađeno da to nijedno ozbiljno pravosuđe ne bi smjelo da prizna. Nijedan dokaz na tom suđenju nije iznesen. Svi moji materijali, od kojih se dio nalazi i u ovoj knjizi,  bili su ustupljeni haškim istražiteljima. Nijedan od tih dokumenata nije bio predstavljen na suđenju", naveo je Jovanović.

Sam autor očevidac je i svjedok mnogih događaja koji su opisani u knjizi, te autor većine fotografija i video-zapisa, kao svjedočenja o strašnim zločinima i patnji.

"Na uzvišenju Rogosija kod Vlasenice u jednom danu stradalo je 29 srpskih boraca. Među tih 29 koje sam ja snimao u mrtvačnici u bolnici u Milićima, a to su potvrdili i patolozi, bilo je ljudi koji su zarobljeni, a potom ubijeni, pa čak i na ražnju pečeni. Po surovosti, taj mi je slučaj možda upečatljiviji od ostalih", rekao je Jovanović.

On tvrdi da će knjiga uskoro da bude objavljena i na ruskom jeziku, a velika želja mu je da je predstavi i kineskim čitaocima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE