• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo: Vratiti novac učenicima

Ministarstvo prosvjete i kulture RS insistiraće da organizator ekskurzije za učenike trećih razreda Medicinske škole iz Banjaluke vrati novac

 Ministarstvo: Vratiti novac učenicima Izvor: MONDO

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske insistiraće da organizator ekskurzije u Španiji za učenike trećih razreda Medicinske škole iz Banjaluke vrati novac za fakultativne posjete, čije naknadno prikupljanje nije smio da dozvoli.

Učenici su juče protestvovali zbog niza nepravilnosti i, kako su naveli, prevara koje su se dogodile na ekskurziji od 26. maja do 2. juna u vezi sa naknadnim uplatama fakultativnih izleta.

"Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje turističke agencije, ali i organizatora koji nije smio dozvoliti naknadno prikupljanje novaca za fakultativne posjete, koje nisu bile predviđene niti planirane", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju na Pravilnik o izvođenju đačkih ekskurzija i izleta kojim je propisano da turistička agencija garantuje za oslobađanje učenika od svih dodatnih uplata.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je danas od direktora Medicinske škole Banjaluka potpunu informaciju o dešavanjima na maturskoj ekskurziji.

U saopštenju se još jednom skreće pažnja direktorima škola da im interes učenika bude na prvom mjestu prilikom sklapanja ugovora sa turističkim agencijama.

Učenici trećih razreda Medicinske škole u Banjaluci protestovali su u ponedeljak ispred svoje škole tvrdeći da ih je prevarila Turistička agencije "Big nec" iz Laktaša, koja je za učenike ove škole  organizovala ekskurziju u Italiji, Španiji i Francuskoj.

"Na eksurziju smo krenuli u noći između 25. i 26. maja i sve je bilo po planu dok nismo došli u Italiju u Lido di Jesolo i smjestili se u hotel sa tri zvjedice, a trebalo je da se smjestimo u hotel sa četiri zvjezdice. U tom hotelu iz tuša je izlazila smeđa voda, a za vrijeme doručka smo ispod stola pronašli miša", rekla je za "Nezavisne novine" Snježana Grbić, zamjenik predsjednika Savjeta učenika Medicinske škole, dodajući da su im u Italiji uzeli po 20 evra za depozit, iako im je ranije rečeno da depozit ulazi u cijenu ekskurzije od oko 600 KM.

Ona navodi da su pred dolazak u Španiju platili fakultativne izlete, gdje su u ponudi bila četiri po cijeni od 17 do 22 evra, međutim, "fakultativa" nije ispoštovana, niti je novac vraćen.

"Zamjenik direktora škole, koji je bio s nama, rekao je da će nam novac biti vraćen, ali od toga nije bilo ništa, a ni vlasnik agencije preko koje smo išli na ekskurziju nam se ne javlja. U Kanu smo prvi put protestovali, pošto smo ostali bez novca. Iz agencije su nam rekli da će nam pare biti vraćene do polaska u Banjaluku, međutim, od toga nije bilo ništa", kazala je Grbićeva, te istakla da su se ispred škole okupili zahtijevajući da im se ekskurzija ponovi ili da novac bude vraćen.

Prema njenim riječima, do četvrtka će ići na nastavu, a ako im do tada ne vrate novac i dalje će stajati ispred škole.

"Zahvalnost dugujemo turističkim vodičima koje je ova agencija iznajmila, koji su nam pomogli u našoj besparici", kazao je jedan od đaka.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, potvrdio je navode učenika, te kazao da je pomenuta agencija pokupila određeni iznos od učenika na ime frakultativnih izleta i na ime depozita.

"Iznos koji je prikupljen od učenika još nam nije poznat, a nakon sastanka razrednika s učenicima biće poznata tačna cifra", naveo je on.

Kazao je da je ono što je predviđeno programom i što je ušlo u aranžman, s određenom promjenom termina, ispoštovano, a nisu fakultativni izleti koje su đaci platili, te da su smještani u hotel s manje zvjezdica nego što je unaprijed dogovoreno.

Po Jagodićevim riječima, obavijestiće Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kao i Ministarstvo trgovine i turizma RS o ovom problemu, dok su se u njegovo rješavanje uključili i roditelji.

U Turističkoj agenciji "Big nec" tvrde da je ekskurzija sprovedena po unaprijed utvrđenom planu i programu, da je sve ispoštovano, dok navode učenika nisu htjeli komentarisati, pišu "Nezavisne novine".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE