• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi seks sa navršenih 17 godina

Maloljetnici u RS u prvi seksualni odnos u prosjeku stupe sa navršenih 17 godina, a na maloljetničke trudnoće otpada 11 odsto, pokazuju istraživanja.

 Prvi seks sa navršenih 17 godina Izvor: MONDO

Doktor Vladimir Parendija procjenjuje da je stvarno stanje na terenu lošije nego što to pokazuju zvanični podaci zbog čega je neophodno da adolescenti prije stupanja u seksualni odnos znaju više o mogućnostima zaštite, te imaju puno više podrške porodice i škole.

"Ako majka kaže svojoj kćerki da nedozvoljava da koristi kontracepciju onda zdravstveni radnici ništa ne mogu", rekao je Perendija novinarima pred početak predavanja o ovoj temi koje je danas, posredstvom video- konferencije, održano za učenike osnovnih škola iz osam gradova Srpske.

On je naglasio da je u toku istraživanje o tačnom broju maloljetničkih trudnoća i nasilnim prekidima trudnoće, te da je do sada podijeljeno oko 14.000 informativnih brošura o reproduktivnom zdravlju.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Nenad Babić kaže da je za bolju informisanost maloljetnika o reproduktivnom zdravlju dovoljno da se ove teme integrišu u okviru postojećih predmeta u školi putem biologije ili časa odjeljenskog starješine.

Babić je dodao da su od velikog značaja i predavanja koja su do sada održana putem video-konferencije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, a na kojima je tim stručnjaka, osim o nasilnom prekidu trudnoće kod maloljetnica, govorio o polno prenosivim bolestima i psihosocijalnim aspektima maloljetničkih seksualnih odnosa.

Babić i Perendija danas su govorili o temi "Namjerni prekid trudnoće i promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata" učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola.

Video konferencije održana je za učenike osnovnih škola "Borisav Stanković" u Banjaluci, "Desanka Maksimović" u Prijedoru, "Sveti Sava" u Zvorniku, "Sveti Sava" u Doboju, "Vuk Karadžić" u Bijeljini, "Srbija" na Palama, "Veselin Masleša" u Foči i "Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju.

Ovo je četvrto u nizu predavanja koje je Ministarstvo prosvjete i kulture osmislilo sa timom ljekara za učenike.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE