• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rogić odbio ponovnu ocjenu invalidnosti

Vojnom invalidu Đorđu Rogiću, koji četvrti dan u Banjaluci štrajkuje glađu, resorni ministar ponudio ponovnu ocijenu stepena invaliditeta, ali je on to odbio

 Rogić odbio ponovnu ocjenu invalidnosti Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prenio je danas ratnom vojnom invalidu Đorđu Rogiću, koji štrajkuje glađu u parku u Banjaluci, da je resorni ministar voljan da ga radi prevazilaženja "problema" uputi na drugostepenu ljekarsku komisiju koja bi mu ponovo ocijenila procenat invaliditeta, ali je Rogić to odbio.

Milunović, koji je posjetio Rogića u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", obećao je da će mu resorno ministarstvo pomoći u zakonskom rješavanju njegovih prava, ali je Rogić rekao da će štrajkovati do smrti ili dok mu ne budu vraćena ranija prava, rečeno je Srni u Birou Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U Birou navode da Đorđe Rogić svojstvo stoodstotnog ratnog vojnog invalida druge kategorije sa pravom na ortopedski dodatak trećeg stepena koristi od 2004. godine, a prvostepeni organ je ovako odlučio na osnovu nalaza i mišljenja prvostepene ljekarske komisije od 13. maja 2004. godine.

Ovim je Rogiću procijenjen stoodstotni vojni invaliditet druge kategorija trajno po osnovu tri ranjavanja i bolesti kičme, visokog krvnog pritiska i psihoze.

U postupku prevođenja prvostepeni organ je Đorđa Rogića uputio na prvostepenu ljekarsku komisiju koja je dala nalaz i mišljenje 31. maja ove godine, a kojim mu je ocijenjen ukupan vojni invaliditet od 70 odsto trajno po osnovu tri ranjavanja i tri bolesti.

Iz Biroa dodaju da je razlika između ranije i posljednje ocjene invalidnosti nastala zbog nepravilne primjene Pravilnika o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta, čime je korisnik uveden u veći obim prava nego što mu po zakonu i podzakonskim aktima pripada.

Po izvršenom vještačenju prvostepene ljekarske komisije, prvostepeni organ dužan je da okonča postupak prevođenja i da donese novo rješenje, a protiv prvostepenog rješenja Rogić će imati pravo na pravnu zaštitu tako što će u roku od 15 dana od prijema rješenja moći uložiti žalbu o kojoj će odlučivati drugostepeni organ.

U Vladinom Birou za odnose s javnošću navode da je provjerom u informacionom sistemu utvrđeno da Đorđe Rogić, prema rješenju prvostepenog organa koje je predmet prevođenja, prima na ime lične invalidnine sa ostalim pravima 770 maraka mjesečno i na ime naknade odlikovanom borcu 250 KM godišnje.

U okviru programa stambenog zbrinjavanja, dodaju u Birou, resorno ministarstvo je Rogiću dodijelilo 8.000 maraka, a grad Banjaluka 17.000 KM, tako da je dobio ukupno 25.000 KM bespovratnih sredstava.

Osim toga, u okviru programa pomoći u liječenju, Rogiću je grad Banjaluka dodijelio 700 maraka.

Ratni vojni invalid Đorđe Rogić (56) već četvrti dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku "Mladen Stojanović". Rogić je nezadovoljan jer, prema novom rješenju resornog ministarstva, treba da bude svrstan među ratne vojne invalide pete kategorije sa stepenom invalidnosti od 70 odsto i da invalidnina treba da mu bude smanjena sa više od 600 KM, na manje od 150 maraka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE